Sastali se Barak Obama i Raul Kastro

Obama je, uoči sastanka, izjavio da očekuje promjene na Kubi
4 komentar(a)
Barak Obama, Raul kastro, Foto: Reuters
Barak Obama, Raul kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2016. 17:17h

Predsjednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro, sastali su se danas u Palati Revolucije u Havani, a AFP ocjenjuje da je riječ o presudnom susretu koji bi mogao da dovede prevazilaženje jaza između dvije zemlje.

Obama, koji se tek treći put sastaje formalno sa Kastrom, prvi je američki predsjednik koji je posjetio Kubu u posljednjih 88 godina.

Uoči sastanka, Obama je izjavio da očekuje promjene na Kubi.

"Ovdje će se dogoditi promjene i mislim da to Raul Kastro razumije", rekao je Obama za ABC, priznavši da se to neće desiti "preko noći".

Obama je podsjetio da je već došlo do ponovnog otvaranja ambasade i da, iako između SAD i Kube i dalje postoje značajna neslaganja oko pitanja ljudskih prava i sloboda na Kubi, obje zemlje osjećaju da će "sada pojačati napore za većim promjenama".

Obama se upisao u knjigu utisaka posvećenu Hose Martiju

Američki predsjednik upisao se danas u knjigu utisaka kod memorijala kubanskom pjesniku i novinaru Hose Martiju koji je postao simbol kubanske borbe za nezavisnost od Španije u 19. vijeku.

"Velika mi je čast da odam poštu Hose Martiju koji je dao život za nezavisnost svoje domovine. Njegova strast za slobodom i samoopredjeljenjem i danas živi u kubanskom narodu", napisao je Obama nakon što je položio vijenac i obišao memorijal posvećen Martiju.

Bonus video: