Šta kaže anketa: 68 odsto Brazilaca želi opoziv Dilme Rusef

Samo 10 odsto ispitanika ocijenilo je vladu predsjednice Rusef kao odličnu, a njih 69 odsto je ocijenilo kao lošu ili užasnu
0 komentar(a)
Dilma Rusef, Luis Injasio Lula da Silva, Foto: Reuters
Dilma Rusef, Luis Injasio Lula da Silva, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2016. 20:42h

Nova anketa objavljena danas pokazuje jaku podršku za opoziv predsjednice Brazila Dilme Rusef u zemlji koja je politički podijeljena i koja prolazi kroz ekonomsku recesiju.

Anketa koju je sprovela ugledna agencija Datafolha, objavljena u listu Folha de S. Paulo, navodi da 68 odsto ispitanika želi da poslanici opozovu Dilmu Rusef. To je povećanje od osam procentnih poena od februara.

Najveći porast onih koji su za odlazak predsjednice je među bogatim, od kojih je 74 odsto za njen opoziv.

Samo 10 odsto ispitanika ocijenilo je vladu predsjednice Rusef kao odličnu, a njih 69 odsto je ocijenilo kao lošu ili užasnu.

Rejting njenog prethodnika, bivšeg predsjednika Luisa Injasia Lule da Silve takođe je pao, moguće zbog njegovog spornog imenovanja za šefa kabineta predsjednice, što je položaj u rangu ministra, što je suspendovao sud.

Mnogi smatraju da je to postavljenje bilo da ga zaštiti od mogućeg krivičnog gonjenja u okviru istrage o korupciji.

Ukupno 57 odsto ispitanika reklo je da nemaju dobro mišljenje o njemu, što je drastičan pad u odnosu na veliku podršku koju je imao kada je otišao sa vlasti.

Pristalice predsjednice Rusef ocjenjuju da je procedura ka opozivu samo pokušaj njenih protivnika koji su i sami pogođeni odvojenim istragama o primanju mita u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras da sebe zaštite.

Bonus video: