"MISLIM DA SMO U PAUZI"

Grejem: Tramp naredio da se uspori povlačenje američkih vojnika iz Sirije

Grejem je jedan od najoštrijih kritičara te Trampove odluke, koju su kritikovale i demokrate i republikanci
309 pregleda 0 komentar(a)
Grejem, Foto: Reuters
Grejem, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je da se uspori povlačenje američkih vojnika iz Sirije, rekao je američki senator Lindzi Grejem, prenosi Tanjug.

"Mislim da smo u pauzi", rekao je Grejem, republikanac iz Južne Karoline, poslije susreta sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, prenijela je agencija AP.

Tramp je ranije ovog mjeseca objavio da je naredio povlačenje oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije, jer je, kako je naveo, Islamska država u Siriji pobijeđena, premda drži i dalje manje djelove teritorije pod kontrolom.

Donald TrampTramp

Grejem je jedan od najoštrijih kritičara te Trampove odluke, koju su kritikovale i demokrate i republikanci.

Trampova odluka je šokirala i neke američke saveznike, prije svega Kurde koji strahuju od najavljene ofanzive Turske.

"Mislim da na pametan način usporavamo stvari", rekao je Grejem i dodao da je Tramp svjestan situacije u kojoj su Kurdi.

Kritičari Trampove odluke smatraju da će američko povlačenje ohrabriti Iran i Rusiju, koje podržavaju vladu sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Savjetnik za američku nacionalnu bezbjednost Džon Bolton trebalo bi da otputuje u Izrael i Tursku sljedeći vikend da razgovara o predsjednikovim planovima.

Tokom ranijeg gostovanja na CNN, Grejem je upitao "ako napustimo Kurde i oni budu žrtve pokolja, ko će nam pomagati ubuduće?" "Želim da vodim rat u neprijateljskom dvorištu, ne u našem", rekao je on te zaključio da SAD zbog toga trebaju snage u Iraku, Siriji i Avganistanu još neko vrijeme.

Preporučujemo za Vas