Anđelina Džoli u posjeti Grčkoj zbog migrantske krize

Nedaleko odatle, desetine migranata okupile su se na grčko-makedonskoj granici, uzvikujući "Skoplje, otvori granice"
74 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2016. 17:24h

Holivudska glumica Anđelina Džoli, koja je ambasadorka Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR), doputovala je danas u grčku luku Pirej, u blizini Atine, gde je smješteno više od 4.000 migranata i izbjeglica.

Džolijeva je u pratnji zvaničnika UNHCR-a oko podneva stigla u Pirej, gdje se od početka migrantske krize nalazi improvizovana baza ove organizacije.

Ona je pola sata razgovarala sa osobljem i sa nekoliko izbjeglica, posebno sa Sirijcima i Iračanima, koji svakodnevno pristižu u Pirej sa grčkih ostrva, glavnog mjesta ulaska migranata u Evropu, ili se u njega vraćaju nakon neuspjelih pokušaja da se domognu zemalja centralne i sjeverne Evrope.

Po glumičinom izlasku iz kampa, uprkos otporu njenog obezbeđenja, pedesetak novinara, snimatelja i fotografa probilo je kordon policije kako bi se približili holivudskoj zvijezdi, koja se zadržala još deset minuta do dolaska njenog automobila, ne dajući za to vrijeme nikakve izjave.

Nedaleko odatle, desetine migranata okupile su se na grčko-makedonskoj granici, uzvikujući "Skoplje, otvori granice".

"Nadam se da Anđelina Džoli svojim prisustvom može da učini nešto da se granice otvore, stigao sam prije mjesec dana u Grčku i još čekam da pređem granicu i odem u Njemačku", rekao je agenciji Frans pres 23-godišnji Sirijac Bišal, izbjeglica iz Alepa.

Susjedna Makedonija zatvorila je 7. marta granicu s Grčkom, zbog čega su ostale blokirane hiljade izbjeglica koje nastoje da odu u neku od zemalja sjeverne i centralne Evrope.

Glumica je iskoristila priliku i da razgovara sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Prije dolaska u Atinu, Anđelina Džoli, koja se bori za prava migranata, razgovarala je sa Sirijcima u kampovima u Libanu.

Grčki mediji spekulišu da će glumica u četvrtak posjetiti i kamp na grčko-makedonskoj granici, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

Brojne slavne ličnosti posjetile su ovog meseca izbjegličke kampove u Grčkoj, naročito na ostrvu Lezbos, među kojima su američka glumica Suzan Sarandon i kineski disident, slikar Aj Vejvej, koji je tamo postavio atelje.

Britanska glumica Vanesa Redgrejv posjetila je početkom januara prihvatni centar Eleonas u Atini, koji je obišao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

Galerija

Bonus video: