OPTUŽEN ZA SUBVERZIJU

Sjeverna Koreja: Američki turista osuđen na 15 godina zatvora s prinudnim radom

Prije suđenja rekao da je pokušao da ukrade propagandni materijal kao trofej za majku svog prijatelja koja je željela da ga okači u svojoj crkvi. To je u Sjevernoj Koreji osnova za podizanje optužnice za suverziju
4 komentar(a)
Oto Frederik Varmbier, Foto: Reuters
Oto Frederik Varmbier, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2016. 08:45h

Najviši sud u Sjevernoj Koreji osudio je danas američkog turistu na 15 godina zatvora s prinudnim radom po optužnici za subverziju.

Oto Frederik Varmbier, 21-godišnji student Univerziteta u Virdžiniji, osudjen je da je počinio zločin "u skladu s neprijateljskom politikom vlade SAD prema Sjevernoj Koreji, u pokušaju da oslabi jedinstvo njenog naroda pošto je kao turista ušao u zemlju".

Kazna je izrečena poslije jednočasovnog suđenja u Vrhovnom sudu.

Varmbier je došao u Sjevernu Koreju s turističkom grupom tokom novogodišnjih prazika, a uhapšen je kada je pokušao da ode iz zemlje.

Prije suđenja rekao da je pokušao da ukrade propagandni materijal kao trofej za majku svog prijatelja koja je željela da ga okači u svojoj crkvi. To je u Sjevernoj Koreji osnova za podizanje optužnice za suverziju.

Za propagandni materijal koji bi donio kući ponuđen mu je polovni auto vrijedan 10.000 dolara, a ako bi bio uhvaćen i zadržan u Sjevernoj Koreji obećano mu je 200.000 dolara za njegovu majku u obliku dobrotvorne donacije.

Varmbier je rekao da je prihvatio ponudu jer je njegova porodica u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

Pjongjang je krajem januara saopštio da je Varmbier uhapšen jer je počinio zločin protiv države "s prećutnom dozvolom američke vlade i pod njenom manipulacijom".

Sjeverna Koreja često optužuje Vašington i Seul da šalju špijune u cilju zbacivanja vlade, kako bi Južna Koreja mogla da preuzme kontrolu nad cijelim Korejskim poluostrvom.

Preporučujemo za Vas