Odlučujući dan za Trampa i Klinton

Tramp je podsticao svoje pristalice da se fizički sukobe s demonstrantima na svojim skupovima i poslije nereda na skupu u Čikagu prošle nedjelje se našao na udaru kritika da ohrabruje nasilje
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2016. 10:41h

Favoriti za predsjedničke nominacije republikanaca i demokrata, Donald Tramp i Hilari Klinton, danas su pred odlučujućim izazovom pošto se glasa na stranačkim izborima u pet saveznih država, poslije čega bi njihova nominacija mogla biti skoro pa izvjesna.

Senator sa Floride Marko Rubio i guverner Ohaja Džon Kejsik pokušaće da u svojim matičnim državama, u kojima pobjednik dobija sve delegate, odnesu pobedu i nekako ostanu u trci, ali i da spriječe Trampa da dobije neophodan broj delegata za stranačku konvenciju.

Tramp ulazi u današnje izbore opterećen jednom od najvećih kontroverzi u inače haotičnoj republikanskoj trci.

Milijarder je podsticao svoje pristalice da se fizički sukobe s demonstrantima na svojim skupovima i poslije nereda na skupu u Čikagu prošle nedjelje se našao na udaru kritika da ohrabruje nasilje.

Na jučerašnjem skupu, Trampa su demonstranti više puta prekidali, poslije čega su neki izvedeni sa skupa. Tramp je rekao ne želi da uništi ničiji život, ali da takve izgrede treba procesuirati.

Za nominaciju je potrebna podrška 1.237 delegata, a Tramp je osvojio 460, senator iz Teksasa Ted Kruz 370, Rubio 163, a Kejsik 63.

Ako danas bude odnio značajne pobjede, Tramp bi mogao da osvoji preko 50 odsto delegata koji su dosad dodijeljeni.

S druge strane, ako Rubio pobijedi u Floridi i dobije 99 delegata, a Kejsik u Ohaju 66, to bi moglo dodatno da zakomplikuje republikanske izbore i da niko ne obezbijedi neophodan broj delegata. U tom slučaju, na republikanskoj konvenciji bi mogao biti izabran i neko oko koga se stranačko vođstvo složi da je najbolji kandidat.

U Floridi Tramp, prema anketama, ima znatnu prednost u odnosu na Rubija, ali u Ohaju zaostaje za Kejsikom.

Kod demokrata je Hilari Klinton pozvala pristalice te stranke da se ujedine oko nje kako bi mogla da se fokusira na veliku prijetnju koju predstavlja Tramp.

Iako je i dalje izraziti favorit, njena kampanja je doživjela udarac kada je prošle nedjelje ljevičarski senator iz Vermonta Berni Sanders odnio neočekivanu pobjedu u Mičigenu.

Pobjede u Misuriju, Ilinoisu i Ohaju, kako se nadaju u njegovom štabu, donijeli bi mu nov zamajac u kampanji, ali bi s druge strane pobijede Hilari Klinton donijele nedostižnu prednost.

Bonus video: