CNN: Preminuo Omar Čečen, jedan od glavnih komandanata Islamske države

"Vjerujemo da je umro od povreda", izjavio je za AFP portpatol Pentagona Džef Dejvis
5 komentar(a)
Omar Čečen, Foto: Screenshot (YouTube)
Omar Čečen, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.03.2016. 08:04h

Jedan od glavnih komandanata takozvane Islamske države Omar al-Šišani, poznat kao Omar Čečen, koji je bio ranjen u vazdušnom udaru SAD na sjeveru Sirije je umro, javio je Si-En-En (CNN), pozivajući se na dvojicu neimenovanih američkih zvaničnika.

Informaciju o smrti Omara Čečenija potvrdio je i Pentagon.

"Vjerujemo da je umro od povreda", izjavio je za AFP portpatol Pentagona Džef Dejvis.

Šišani je u američkom vazdušnom udaru teško ranjen, ali nije bio ubijen i prebačen je na liječenje u Raku, glavno uporište Islamske države, prenio je Rojters.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava je u nedjelju objavila da je Omar Čečen već nekoliko dana "klinički mrtav".

"Šišani ne može samostalno da diše i priključen je na aparate. Klinički je mrtav već nekoliko dana", rekao je šef Opservatorije, sa sjedištem u Britaniji, Rami Abdel Rahman.

SAD nijesu zvanično proglasile Šišanija mrtvim, ali je neimenovani američki zvaničnik 9. marta rekao da je on "najvjerovatnije poginuo" u napadu, zajedno sa još 12 pripadnika takozvane Islamske države.

Američki zvaničnik je dodao da je Šišani, prepoznatljiv po crvenkastoj bradi, praktično bio "ministar odbrane" Islamske države.

Sirijska Opservatorija je, pozivajući se na neimenovane izvore, saopštila da je meta napada 4. marta bio konvoj džihadista i da je Šišani "teško ranjen", dok su njegovi tjelohranitelji ubijeni.

SAD su ponudile nagradu do pet miliona dolara za informaciju u vezi sa Šisanijem.

Šišani se, kao čečenski pobunjenik, borio protiv ruskih snaga prije nego što se pridružio vojsci Gruzije 2006. godine. Protiv ruskih snaga ponovo se borio u Gruziji 2008.

Bonus video: