Obama u aprilu u posjeti Velikoj Britaniji da podrži ostanak u EU

List navodi da je još jedan razlog Obamine posjete uspostavljanje boljih odnosa sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom
1 komentar(a)
Barak Obama, Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Dejvid Kameron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.03.2016. 12:05h

Američki predsjednik Barak Obama otputovaće sljedećeg mjeseca u Veliku Britaniju u namjeri da ubijedi Britance da se na referendumu opredjele za ostanak u Evropskoj uniji, prenosi list Indipendent.

Posjeta će se održati krajem aprila, oko dva mjeseca prije referenduma od 23. juna, tokom kojeg će britanski glasati o članstvu njihove zemlje u EU.

List navodi da je još jedan razlog Obamine posjete uspostavljanje boljih odnosa sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Obama je u intervjuu za magazin Atlantik prošle nedjelje optužio Kamerona i druge saveznike za nedostatke u bavljenju Libijom poslije vladavine Moamera el Gadafija 2011. godine, navodeći da su britanskog premijera "ometali" drugi problemi.

Anketa agencije ComRes za Indipendent pokazuje da 35 odsto Britanaca više vjeruje britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, dok 34 odsto ispitanika vjeruje da gradonačelnik Londona Boris Džonson bolje zna šta je dobro za Veliku Britaniju.

Džonson, uticajni torijevac, saopštio je ranije da će se pridružiti kampanji za izalazak iz EU.

Prema zvaničnom programu američkog predsjednika, on će prvo u aprilu otputovati u Njemačku, gdje će se sastati sa kancelarkom Angelom Merkel i posjetiti sajam tehnologije i tehnike u Hanoveru. To će biti prvi put da jedan američki predsjednik posjećuje ovaj sajam, ali peta zvanična posjeta Baraka Obame Njemačkoj.

Bonus video: