Tramp teško poražen u Vašingtonu i Vajomingu

Analitičari ocjenjuju da, s obzirom da je Tramp došao u sukob sa većim dijelom establišmenta Republikanske stranke, čini se da je to što nezavisni politički komiteti troše milione dolara na oglase protiv Trampa konačno počelo da daje rezultate
4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2016. 08:14h

Pretendent za nominaciju Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp pretrpio je težak poraz na unutarstranačkim izborima u saveznim državama Vašington i Vajoming, javljaju američki mediji.

To ukazuje da trka za imenovanje kandidata Republikanaca za predsjednika SAD postaje sve neizvjesnija, ocjenjuje agencija AFP.

Američki milijarder Tramp je možda favorit po anketama i po broju dosad osvojenih glasova delegata Republikanske stranke, ali ga je senator sa Floride Marko Rubio sinoć glatko pobijedio na unutarstračkim izborima u američkoj prijestonici.

Rubio je osvojio 37,3 odsto glasova, drugi je bio guverner Ohaja Džon Kejsik, dok je Tramp završio tek na trećem mjestu, sa 13,8 odsto glasova.

Rubio je tako u Vašingtonu osvojio deset od ukupno 19 glasova delegata, Kejsik je dobio devet, tako da Trampu nije otišao nijedan glas.

Vašington je grad u kojem je velika većina glasača opredijeljena za Demokrate, a samo šest odsto registrovanih glasača su republikanci.

U Vajomingu, na zapadu SAD, senator Ted Kruz je teško porazio Trampa osvojivši čak 66,3 odsto glasova na unutarstranačkim izborima, daleko ispred Rubija, koji je završio na drugom mjestu, ali sa samo 19,5 odsto glasova.

Slično kao i u Vašingtonu, Tramp je u Vajomingu završio na trećem mjestu sa tek 7,2 odsto glasova.

Zahvaljujući tom odnosu glasova, Kruz je dobio podršku devet delegata, a Rubio i Tramp samo po jedan.

Analitičari ocjenjuju da, s obzirom da je Tramp došao u sukob sa većim dijelom establišmenta Republikanske stranke, čini se da je to što nezavisni politički komiteti troše milione dolara na oglase protiv Trampa konačno počelo da daje rezultate.

Kad je riječ o unutarstranačkim izborima Demokrata, Hilari Klinton je pobijedila na izborima u arhipelagu u Tihom okeanu, Sjevernim Marijanskim ostrvima, osvojivši glasove četiri delegata, dok je njen rival Berni Sanders dobio glasove dva delegata.

U utorak se iščekuju izbori u pet saveznih država - Floridi, Ilinoisu, Misuriju, Sjevernoj Karolini i Ohaju.