Advokat: Snouden bi da se vrati u SAD

"Nemoguće je pričati o poštenom, pravednom i nepristrasnom suđenju kada svakog dana čujemo političke izjave", kazao je Kučerena, član ruskog Predsjedničkog savjeta za ljudska prava
1 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2016. 18:03h

Ruski advokat Anatolij Kučerena, koji zastupa odbjeglog saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvarda Snoudena, smatra da Snouden ne bi trebalo da očekuje fer suđenje u SAD, prenosi TASS.

"Nemoguće je pričati o poštenom, pravednom i nepristrasnom suđenju kada svakog dana čujemo političke izjave", kazao je Kučerena, član ruskog Predsjedničkog savjeta za ljudska prava.

Kučerena je naveo da Snouden ne krije želju da se vrati u SAD.

"On je američki patriota. Rekao mi je više puta da mu nedostaje otadžbina i da bi volio da se vrati", objašnjava ruski advokat.

Snouden je 2013. medijima dostavio podatke o sredstvima globalnog špijuniranja kojima raspolaže NSA u bliskoj saradnji sa Velikom Britanijom, Australijom i Kanadom.

On je u SAD optužen za kršenje Akta o špijunaži i krađu vladine imovine, a svaka od tih tačaka optužnice nosi do deset godina zatvora.

U pokušaju da izbjegne kaznu, Snouden je tražio azil u više od 20 zemalja, uključujući Rusiju koja mu je 2013. odobrila priovremeni azil. Kada je on istekao u avgustu 2014. Snouden je dobio trogodišnju dozvolu boravka u Rusiji.

Bonus video: