BIVŠA PRVA DAMA SAD

Umrla Nensi Regan

Kada je postala prva dama 1981. godine, Nensi Regan je kritikovana zbog skupog renoviranja Bijele kuće, ali je kasnije postala cijenjena od strane građana
102 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2016. 21:12h

Bivša prva dama SAD, Nensi Regan preminula je u 94. godini života u svojoj kući u Bel Eru, saopštila je Fondacija Regan, prenio je Rojters.

Portparolka Regan fondacije je navela da je Nensi umrla, a kao uzrok smrti navedena je srčana bolest. Ona će biti sahranjena pored svog supruga, a svi koji budu željeli, imaće priliku da odaju poštu bivšoj prvoj dami prije sahrane.

Majkl Regan je objavio na svom Tviter nalogu da je tužan zbog smrti svoje maćehe.

"Ponovo je sa čovjekom kojeg je voljela", napisao je.

Nensi Regan je bila jedna od najuticajnijih prvih dama u istoriji SAD za vrijeme republikanskog mandata njenog supruga od 1981. do 1989. Njen suprug Ronald Regan je preminuo 2004. godine, takođe u 94. godini, nakon što je dugo bolovao od Alchajmerove bolesti.

Rođena kao Nensi Dejvis, bila je holivudska glumica tokom 1940-ih i 1950-ih, a za Regana, koji je tada bio poznati glumac, udala se 1952. Nensi je bila aktivna kad je Ronald bio guverner Kalifornije, a postala je još eksponiranija kad je on došao na položaj predsjednika SAD ubjedljivom pobjedom nad demokratom Džimijem Karterom 1980.

Nensi je, između ostalog, osnovala udruženje „Samo reci ne“ za borbu protiv droge, a inicirala je i skup prvih dama iz čitavog svijeta posvećen ovom problemu.

Kao Reganova supruga, politički partner i savjetnik, smatra se jednom od najuticajnijih prvih dana zajedno sa suprugom Frenklina Ruzvelta, Elenor, surpugom Vudroa Vilsona, Idit, i Hilari Klinton.

Pojedini kritičari govorili su da se Nensi Regan previše miješala u politiku koju je vodio njen suprug, nazivali su je "ženom zmajem" i često ismijavali zbog toga što je konsultovala astrologa kako bi zakazivala predsjednička dešavanja.

Ova reputacija ju je pratila i dok je Regan bio guverner Kalifornije, a nastavila se i kada je ušla u Bijelu kuću. Prvo su je optuživali da troši basnoslovne sume novca na renoviranje i kupovinu novog porcelanskog posuđa za Bijelu kuću, na skupe zabave, firmiranu odjeću a zatim je opisivana kao spletkašica i manipulator politikom i ljudima.

Kritičari su tvrdili da je njen uticaj bio bukvalno neograničen u pitanjima poput otpuštanja predsjedničkih savjetnika, napora da se postigne dogovor o nuklearnom naoružanju sa Sovjetskim Savezom kao i u odluci da se njen suprug kandiduje za drughi mandat 1984.

Pojedini analitičari međutim tvrde da su priče o njenom uticaju u velikoj mjeri pretjerane i da se uglavnom radilo o zaštitnički nastrojenoj supruzi.

Sam Ronald Regan je u jednom intervjuu 1987. godine rekao da su priče o njenom uticaju na njegove političke odluke čista fikcija.

Atentat na Ronalda 1981. godine, kada je Džon Hinkli ispred jednog hotela u Vašingtonu ispalio šest metaka u predsjednika i pogodio ga u grudi, bio je, prema riječima Nensi, najgori dan u njenom životu. Kada je došla u bolnicu da ga posjeti, rekao joj je: "Draga, zaboravio sam da se sagnem", ponavljajući čuvenu izjavu poznatog bokserskog šampiona Džeka Dempsija.

Poznato je da je Ronald Regan volio da piše pisma svojoj supruzi. U jednom od njih stajalo je: "Malo je reći da te volim, ja nijesam kompletan bez tebe. Ti si za mene život. Kada odeš, čekam da se vratiš kako bih mogao nastaviti da živim".

Sitna i krhka u poznim godinama, Nensi Regan se posvetila svom bolesnom suprugu u njihovoj kući na Bel Eru. Budući da je oduvijek vodila računa o protokolu i detaljima stojički je u junu 2004. organizovala sahranu bivšeg predsjednika koja je trajala nedjelju dana.

Ronald i Nensi su imali dvoje djece, ćerku Pati i sina Rona. Nensi je bila i maćeha Ronaldovoj djeci iz njegovog prvog braka sa glumicom Džejn Vajman - Morin i Majklu.

Galerija

Preporučujemo za Vas