Romni: Tramp nedorastao tituli predsjednika, uznemirio cijeli svijet

Romni je i ranije bio kritičan prema Trampu, ali je dobio njegovu podršku tokom kandidature za senatora u Juti
997 pregleda 1 komentar(a)
Romni i Tramp 2016., Foto: BETA-AP
Romni i Tramp 2016., Foto: BETA-AP
Ažurirano: 02.01.2019. 11:17h

Bivši predsjednički kandidat iz redova republikanaca i budući senator u američkoj saveznoj državi Juti, Mit Romni, obrušio se na predsjednika SAD Donalda Trampa u kolumni za Vašington post.

On smatra da je Tramp nedorastao tituli predsjednika i da su njegove odluke uznemirile cijeli svijet.

Romni je i ranije bio kritičan prema Trampu, ali je dobio njegovu podršku tokom kandidature za senatora u Juti.

Tramp se još nije oglasio povodom teksta, ali je ranije nazivao Romnija "neuspješnim kandidatom", a njegovu kandidaturu 2012. nazvao "najgorom ikad".

BBC ističe da je članak objavljen samo dva dana prije njegovog polaganja zakletve na mjesto senatora, pa neki spekulišu da se Romni tako želi predstaviti kao Trampov suparnik tokom izbora republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Romni je pohvalio neke od Trampovih odluka, poput poreskih reformi i postavljanja konzervativnih sudija, onih odluka za koje su se, kako navodi, republikanci zalagali godinama.

Ali, dodaje:

"U duboko podijeljenoj naciji, punoj mržnje, predsjednikove liderske sposobnosti i karakter su nezamjenjivi. Upravo u tome je sadašnji predsjednik pokazao koliko je nedorastao činu".

"Svijet nas takođe posmatra. Trampove riječi i djela su uznemirile cijeli svijet"; ističe Romni.

On dodaje da bi podržao Trampove odluke za koje vjeruje da su u najboljem interesu države Jute i SAD, ali i da bi se usprotivio svemu što dijeli ljude, što može biti rasističko ili seksističko, anti-imigrantsko, neiskreno ili "razarajuće za demokratske institucije".

Bonus video: