Filipini zaplijenili sjevernokorejski brod

Očekuje se da će brod "Đin Teng" u luci Subik, koja se nalazi u blizini američke mornaričke baze, uskoro pregledati tim UN-a
1 komentar(a)
Filipini, Foto: Shutterstock
Filipini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2016. 13:04h

Filipini su danas saopštili da si zaplijenili sjevernokorejski brod uslijed pooštrenja sankcija protiv zvaničnog Pjongjanga, preduzetog zbog nuklearnih proba i lansiranja balističke rakete.

Sjevernokorejski teretni brod težak 6.830 tona tako neće moći da napusti luku Subik, sjeveroistočno od prijestonice Manile, gdje je ukotvljen posljednja tri dana, a njegova posada će biti deportovana, izjavio je portparol filipinskog predsjednika Manolo Keson za lokalni radio, a prenijela je agencija AFP.

To je prvi poznati slučaj primjene novih pooštrenih sankcija protiv Sjeverne Koreje, koje je u srijedu usvojio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Svijet je zabrinut zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje, a Filipini kao član UN-a moraju da urade svoj dio u primjeni sankcija", rekao je Keson.

Očekuje se da će brod "Đin Teng" u luci Subik, koja se nalazi u blizini američke mornaričke baze, uskoro pregledati tim UN-a.

Bonus video: