Australija provjerava dio aviona koji bi mogao da bude MH370

Deo olupine će biti na provjeri kod australijskih zvaničnika, kojima će pomagati malezijske vlasti i predstavnici proizvođača aviona "Boinga"
0 komentar(a)
Malezijski avion MH370, Foto: Twitter
Malezijski avion MH370, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.03.2016. 10:52h

Gotovo dvije godine od nestanka aviona "Malezija erlajnsa" sa 239 putnika, djelovi olupine pronađene kod jugoistočne obale Afrike, za koje se vjeruje da pripadaju toj letelici, stižu danas u Australiju na provjeru, saopštili su danas zvaničnici.

Kako prenosi Rojters, metar dugi komad metala pronađen je početkom ove nedelje blizu obale Mozambika, a našao ga je američki avanturista koji je vodio sopstvenu potragu za avionom "boing 777" na letu MH370 koji je nestao 8. marta 2016.

Deo olupine će biti na provjeri kod australijskih zvaničnika, kojima će pomagati malezijske vlasti i predstavnici proizvođača aviona "Boinga".

"Previše je u ovom trenutku rano za spekulacije o porijeklu dijela olupine", naveo je u obraćanju nacionalnom parlamentu australijski ministar za infrastrukturu i saobraćaj Daren Čester.

On je, ipak, kazao da je dio pronađen na "lokaciji koja odgovara procjenjenoj putanji plutanja olupine koju je uradio australijski Biro za saobraćajnu bezbednost".

Malezijski ministar saobraćaja Liu Tiong Laj rekao je juče da postoji "velika mogućnost" da je ovo parče metala pripadalo "boingu 777" koji je nestao malo nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking, a za koji se veruje da je pao u Indijski okean.

Neimenovani američki zvaničnik juče je za Si-E-En naveo da se radi o dijelu pokrivača repnog krila. Drugi izvor juče je naveo da ne postoje podaci da je u svijetu nestao neki drugi "boing 777" osim onog koji je pripadao "Malejža erlajnsu" i koji je nestao prije dvije godine.

Američka TV stanica navodi da je i dalje misterija šta se desilo s ostacima tog aviona. Tokom potrage su pronalaženi neki djelovi olupine, a za dio njih se ispostavljalo da predstavljaju lažni trag.

Ostaci pronađeni na Tajlandu sredinom januara nisu bili sa leta MH370, ali jesu oni koje su francuski istražitelji našli prošlog jula na ostrvu Reinijon.

Bonus video: