Fico: Članica EU Grčka ne funkcioniše, moramo da zaustavimo migrante na drugoj liniji

Članica EU "Grčka ne funkcioniše, moramo da zaustavimo migrante na drugoj liniji. A došli smo ovdje u zemlje koje se nalaze na toj liniji da bismo im pomogli", rekao je danas Fico na graničnom prelazu Đevđelija, prenijela je agencija Frans pres
1 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Beta-AP
Robert Fico, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.03.2016. 20:34h

Premijer Slovačke Robert Fico obećao je danas tokom posjete Makedoniji da će zatražiti od Evropske unije da smanji priliv izbjeglica u taj blok putem zatvaranja granice Makedonije sa Grčkom.

"Članica EU Grčka ne funkcioniše, moramo da zaustavimo migrante na drugoj liniji. A došli smo ovdje u zemlje koje se nalaze na toj liniji da bismo im pomogli", rekao je danas Fico na graničnom prelazu Đevđelija, prenijela je agencija Frans pres.

Fico je dodao da će pitanje zatvaranja makedonsko-grčke granice postaviti svojim partnerima iz EU na samitu u ponedjeljak.

Ta mjera bi izazvala veliki rast broja izbjeglica koje u Grčku stižu iz Turske i istovremeno praktično isključila zvaničnu Atinu iz "šengenske zone", navodi francuska agencija.

Slovački premijer je jednom lokalnom listu u ponedjeljak izjavio: "Približava se trenutak kad će Grčka vjerovatno biti žrtvovana."

Slovačka je, zajedno sa regionalnim saveznicima Češkom, Mađarskom i Poljskom, obećala da će pomoći Bugarskoj i Makedoniji da zatvori granice sa Grčkom ukoliko zvanična Atina do sredine marta ne uspije da ograniči priliv izbeglica iz Turske.

Bonus video: