Palestinska porodica odvedena u pritvor sa malim djetetom

Mališan je plakao, jer mu je sprej ušao u oči, a najstarijem sinu su naredili da klekne na pod i ruke mu vezili iza leđa, držeći ga tako navodno tri sata
1 komentar(a)
hapšenje, Foto: Shutterstock
hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2016. 16:46h

Malo palestinsko dijete provelo je skoro četiri sata u jerusalimskoj policijskoj stanici, pošto su mu roditelji pritvoreni u okviru akcije hapšenja njegovog 16-godišnjeg brata, javljaju danas izraelski mediji, pozivajući se na izjave članova porodice.

Dvoipogodišnji dječak iz kvarta Isavija u istočnom Jerusalimu, koji je bio bosonog i u pidžami, kasnije je pušten, da bi se o njemu brinuli baka i djeda. Njegov stariji brat je uhapšen zato što je bacao kamenice i za druge prestupe, a njegovi roditelji zato što su se protivili i žalili na hapšenje svog sina.

Bezbjednosne snage stigle su u porodičnu kuću oko dva sata ujutru u nedjelju. Osam maskiranih policajaca je ušlo, tražeći lične karte. Oni su uhapsili tinejdžera, a njegova majka je rekla da porodica nije zapravo razumjela šta se od nje traži.

"Potpuno su bili pokriveni. Vidjeli smo im samo oči. Gurnuli su mog supruga na pod i udarali mog 20-godišnjeg sina glavom o vrata nekoliko puta. Onda su izvukli malog dječaka iz kreveta i bacili ga na zemlju. Moja 15-godišnja kćerka je pokušala to da fotografiše, ali je jedan policajac zgrabio njen telefon i razbio ga o pod. Mene su poprskali biber sprejom," ispričala je majka djece Tahrir. Ona je takođe rekla da je pokušala da odvede malog dječka napolje, ali su je policajci slijedili i gurnuli je na zemllju. Ležala je tako sa djetetom ispod sebe, a policajac ju je pritiskao koljenom kako ne bi mogla da se miče. Za izraelski list Harec je rekla da je to trajalo dvadesetak minuta.

Potom je cijela porodica odvedena u stanicu granične policije u istočnom Jerusalimu. Svi su navodno bili bosi i u pidžamama. Svima osim Tahrir, koja je nosila mališana, stavljene su lisice na ruke. Mališan je plakao, jer mu je sprej ušao u oči, a najstarijem sinu su naredili da klekne na pod i ruke mu vezili iza leđa, držeći ga tako navodno tri sata.

Oko šest sati ujutru, poslije četiri sata u policijskoj stanici, mališan je predat djedi koji ga je odveo kući. Majka je puštena poslije 12 sati, a ostala porodica oko 17 časova. Osumnjičenom tinejdžeru je pritvor produžen do srijede.

Porodica je podnijela žalbu Ministarstvu pravde, a izraelska policija je navela da su policajce napali članovi porodice za vrijeme akcije hapšenja. Policajcima je pošlo za rukom da smire napadače i onda su ih sve odveli na ispitivanje, uključujući i majku, udovoljivši njenom zahtjevu da povede i malo dijete dok ne dođe djeda po njega.

Bonus video: