PREMIJER NAJAVIO

Hrvatska bi mogla da rasporedi vojsku na granici

Vlast i opozicija u Hrvatskoj podijeljeni su u pogledu potrebe za slanjem vojske na granicu
1 komentar(a)
Tihomir Orešković, Foto: Betaphoto/HINA
Tihomir Orešković, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 01.03.2016. 16:22h

Hrvatska bi mogla da rasporedi svoje oružane snage na granicama, kako bi pomogla policiji u kontroli migrantskih tokova u odgovoru na izbjegličku krizu, izjavio je danas hrvatski premijer Tihomir Orešković.

"Ukoliko upotreba vojske postane neophodna, aktiviraćemo tu opciju. To bi bila pomoć u olakšavanju procedure", rekao je Orešković na konferenciji za novinare u Berlinu, poslije sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Rojters.

Susjedna Slovenija je takav potez odobrila prošlog mjeseca usvojivši izmjene postojećih zakona, a kroz sličan proces bi morala da prođe i Hrvatska ukoliko se na to odluči, navodi britanska agencija.

I bugarski parlament je 25. februara jednoglasno usvojio izmjene Zakona o odbrambenim i oružanim snagama i odobrio učešće vojske u zaštiti granica zbog sve većeg migracionog pritiska.

Vlast i opozicija u Hrvatskoj podijeljeni su u pogledu potrebe za slanjem vojske na granicu, pa tako predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner kaže da to zavisi od bezbjednosne procene, dok bivši ministar obrane Ante Kotromanović (SDP) smatra da Hrvatska ne treba da žuri sa slanjem vojske na granicu.