Netanjahu: Podsticanje na nasilje danas kao u vrijeme Al Huseinija

"Terorizam u '20-im, kada je moj djed došao u Izrael, takođe je hranjen tvrdnjom muftije Hadž Amina al Huseinija da će Jevreji uništiti džamiju Al Aksa i izgraditi treći hram umjesto nje. Zvuči li vam to poznato?", istakao je Netanjahu
71 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.02.2016. 11:11h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu uporedio je najnovije palestinsko nasilje sa arapskim huškanjem na nasilje '20-ih godina prošlog vijeka i ponovo pomenuo jerusalimskog muftiju Hadž Amina al Huseinija.

"Terorizam u '20-im, kada je moj djed došao u Izrael, takođe je hranjen tvrdnjom muftije Hadž Amina al Huseinija da će Jevreji uništiti džamiju Al Aksa i izgraditi treći hram umjesto nje. Zvuči li vam to poznato?", istakao je Netanjahu okupljenima sinoć u Centru Menahem Begin, prenose danas izraelski mediji.

U oktobru prošle godine Netanjahu je izazvao negodovanje kada je rekao na skupu Svjetskog cionističkog kongresa da je muftija Al Huseini inspirisao konačno nacističko rješenje jevrejskog pitanja na sastanku sa Adolfom Hitlerom.

U tom govoru Netanjahu je sugerisao da je Hitler namjeravao da protjera Jevreje iz Evrope, umjesto da ih istrijebi, ali je promijenio mišljenje, bar djelimično, pod uticajem Al Huseinija. Nakon oštre osude, on je tu izjavu povukao.

Ovog puta je naglasio da "se huškanje nastavlja, da talasi terorizma dolaze i prolaze i pokušaji da se to objasni očajanjem i nezadovoljstvom Palestinaca nisu tačni."

"Takvo objašnjenje ih oslobađa odgovornosti za njihove akcije, za teror koji nas prati skoro 100 godina, prije osnivanja države i prije nego što je bilo teritorija i naselja, kada je bilo procesa i kada ga nije bilo", rekao je Netanjahu, aludirajući na okupirane palestinske teritorije i jevrejska naselja koje je Izrael tamo izgradio.

U nasilju koje traje već pet mjeseci ubijeno je bezmalo 30 ljudi na izraelskoj strani. U isto vrijeme poginulo je oko 170 Palestinaca, uglavnom napadača, kako tvrdi Izrael. Ostali su ubijeni u sukobu s izraelskim bezbjednosnim snagama.

Bonus video: