Palestinska uprava odbacila pomoć Irana za porodice mučenika

Iranski ambasador u Libanu Muhamed Fatali najavio je u srijedu da će Teheran ponuditi 7.000 dolara porodicama svakog Palestinca ubijenog u onome što je nazvao "Intifada Jerusalim"
0 komentar(a)
Palestina, Foto: Shutterstock
Palestina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.02.2016. 09:31h

Palestinska uprava saopštila je da je neprihvatljiva direktna finansijska pomoć Irana porodicama Palestinaca ubijenih u petomjesečnom nasilju.

Teheran je prošle nedjelje najavio da će ponuditi pomoć porodicama Palestinaca ubijenih u nasilju koje je izbilo u oktobru, ali je Palestinska uprava navela da takva pomoć mora da ide kroz zvanične kanale, prenosi AFP.

Portparol palestinskog predsedništva Nabil Abu Rudeina je izjavio da bi zaobilaženje Uprave u davanju takvih fondova predstavljalo nelegalno miješanje u unutrašnje palestinske poslove, prenijeli su lokalni mediji.

Iran bi trebalo da "pošalje taj novac kroz zvanične kanale Fondaciji mučenika i zatvorenika (Palestinske uprave), umJesto da se oslanja na nezvanične i zaobilazne puteve", rekao je Abu Rudeina.

Iranski ambasador u Libanu Muhamed Fatali najavio je u srijedu da će Teheran ponuditi 7.000 dolara porodicama svakog Palestinca ubijenog u onome što je nazvao "Intifada Jerusalim".

Iran će takođe dati 30.000 dolara palestinskim porodicama kojima je Izrael srušio domove, jer je njihov član optužen za napade protiv te zemlje, najavio je Fatali na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Taj novac je obećan kao dodatak uz mjesečna davanja koja od 1987. godine daje jedna iranska institucija porodicama ubijenih Palestinaca, objasnio je ambasador.

Palestinski ekonomisti se pitaju da li će Iran biti sposoban da distribuira pomoć porodicama direktno putem banaka jer bi se to smatralo "finansiranjem terorizma".

Dan kasnije Izrael je osudio takvu pomoć, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je ocijenio da to pokazuje kako Iran nastavlja da "pomaže terorizam".

U petomjesečnim palestinskim napadima poginulo je bezmalo 30 ljudi na izraelskoj strani, dok je u isto vrijeme poginulo oko 170 Palestinaca, uglavnom napadača, kako tvrdi Izrael. Ostali su ubijeni u sukobima s izraelskim bezbjednosnim snagama.

Bonus video: