Rusija: Prekinuli smo vazdušne udare tamo gdje je zatraženo

Primirje u Siriji, za koje su posredovale Rusija i SAD, stupilo je na snagu u petak u 23 časa po nešem vremenu, a terorističke grupe Islamska država i Al-Nusra front isključene su iz sporazuma
1 komentar(a)
ruski avion, Foto: Reuters
ruski avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2016. 10:47h

Rusija je obustavila sve vazdušne napade na teritorije naoružanih grupa u Siriji u skladu sa primirjem koje je noćas stupilo na snagu, saopštio je danas visoki ruski vojni zvaničnik, javile su agencije.

"Ruska Federacija potpuno je obustavila napade u "zelenoj zoni", to jest u onim oblastima u kojima su naoržane jedinice koje su nam poslale zahtjev za prekid vatre", rekao je general Sergej Rudskoj na brifingu u Moskvi.

On je rekao da je 17 naoružanih grupa najavilo da će poštovati prekid vatre.

Primirje u Siriji, za koje su posredovale Rusija i SAD, stupilo je na snagu u petak u 23 časa po nešem vremenu, a terorističke grupe Islamska država i Al-Nusra front isključene su iz sporazuma.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ranije je usvojio rezoluciju kojom podržava prekid vatre između suprotstavljenih strana u Siriji.

Naredna runda mirovnih pregovora zakazana je za 7. mart.

Dogovor o prekidu vatre nedavno su postigli SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti, opozicione grupe, kao i Turska. .

Očekuje se da će sukobi biti nastavljeni na područjima pod kontrolom džihadistia, u provincijama Deir Ezor na istoku, Raka na sjeveru i Idleb na sjeverozapadu.

Primirje se neće odnositi ni na provinciju Kunetra na jugu, u blizini Golanske visoravni ,gdje se takođe nalaze džihadističke grupe.

Bonus video: