Sirija: Primirje na snazi, oružje uglavnom utihnulo

Kako javaljaju dopisnici AFP, pucnjava je prestala u predgrađima Damaska i u Alepu na sjeveru zemlje, gdje su proteklih dana vođene žestoke borbe, a opoziciona Opservatorija za ljudska prava je objavila da je mirno na sjeveru provincije Latakija i centralnim provincijama Homs i Hama
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2016. 08:08h

Prekid vatre stupio je u ponoć na snagu u Siriji kako je to dogovoreno na osnovu američko-ruskog plana za koji su se zaraćene strane obavezale da će ga poštovati, a kako izvještavaju agencije oružje je uglavnom utihnulo u toj zemlji razorenoj petogodišnjim ratom.

Rojters, međutim, javlja, da su najmanje dvije osobe poginule kada je na ulasku u provinciju Hama eksplodirao automobil-bomba.

Za sada nije poznato ko je odgovoran za napad. Iz dogovora o primirju isključene su islamističke grupe, Al Nusra front i tzv. Islamska država, što unosi zebnju u održivost primirja.

Kako javaljaju dopisnici AFP, pucnjava je prestala u predgrađima Damaska i u Alepu na sjeveru zemlje, gdje su proteklih dana vođene žestoke borbe, a opoziciona Opservatorija za ljudska prava je objavila da je mirno na sjeveru provincije Latakija i centralnim provincijama Homs i Hama.

"Ne mogu da sakrijem istinu da sam srećan što je rat prestao, pa makar i na kratko. Ako se ovako nastavi, možda možemo da idemo i kući", prenosi AFP riječi jednog od vojnika režimskih snaga.

Francuska agencija podsjeća da je izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura najavio da će nova runda pregovora početi 7. marta ukoliko se primirje održi.

Agencije takođe navode da je Savjet bezbjednosti UN sat vremena prije stupanja primirja na snagu jednoglasno podržao dogovor usvajanjem rezolucije, za koju su nacrt izradile SAD i Rusija.

Rusija je juče saopštila da su sve strane spremne za primirje, dok je Turska izrazila ozbiljnu zabrinutost u vezi sa sporazumom o primirju između snaga sirijske opozicije i zvaničnog Damaska koji su predložili Vašington i Moskva.

Sirijska opozicija je saopštila da će poštovati primirje, ali je izrazila veliku zabrinutost zbog nedostatka jasnog mehanizma za primjenu tog sporazuma.

Glavna sirijska opoziciona grupa je saopštila da će poštovati privremeni prekid vatre u Siriji "tokom dvije nedjelje", dok je sirijska vlada u utorak objavila da je prihvatila uslove sporazuma o prestanku neprijateljstava.

Vlada je saopštila da će obustaviti oružane operacije, ali da će "nastaviti sa antiterorističkim naporima" protiv Islamske države, Al Kaide i njenih ogranaka, koje su isključene iz sporazuma o prekidu vatre koji su SAD i Rusija objavile u ponedjeljak.

Bonus video: