Forenzičari analiziraju uzrok smrti čileanskog nobelovca Pabla Nerude

Eshumacija njegovih posmrtnih ostataka sprovedena je 2013. godine, ali toksikoliške analize nisu pokazale tragove toksičnih agenata u kostima
0 komentar(a)
Pablo Neruda, Foto: Beta/AP
Pablo Neruda, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2016. 09:59h

Međunarodni tim forenenzičara analiziraće posmrtne ostatake čileanskog nobelovca i pjesnika Pabla Nerude kako bi se utvrdio tačan uzrok njegove smrti, saopšteno je danas.

Čuveni pjesnik umro je nakon državnog udara 1973. godine koji je predvodio general Augusto Pinoče. Spekulisalo se da su Nerudu otrovali agenti desničarske diktature, prenosi agencija AP.

Eshumacija njegovih posmrtnih ostataka sprovedena je 2013. godine, ali toksikoliške analize nisu pokazale tragove toksičnih agenata u kostima.

Uprskos tome, Vlada u Čileu saopštila je 2015. godine da je "moguće i vrlo vjerovatno da je treća strana odgovorna za Nerudinu smrt".

U saopštenju je naglašeno da zaključak još nije donesen, jer se čekaju rezultati stručnjaka.

Ostaci njegovih kostiju i zuba biće analizirani u DNK centru kanadskog univerziteta "Mek Master" i na odjeljenju za sudsku medicinu u Kopenhagenu.

Panel stručnjaka fokusiraće se na pronalaženje patogene bakterije koja je mogla da dovede do smrti čuvenog pjesnika, što će pomoći da se razriješi misterija stara više od 40 godina.

Pretpostavlja se da je Neruda, jedan od najvećih svjetskih pjesnika ljubavne poezije, koji je bio poznat i po svojim čvrstim komunističkim stavovima, umro od raka prostate samo nekoliko dana nakon vojnog udara 11. septembra 1973. godine, kada je svrgnut sa vlasti čileanski socijalistički predsjednik Salvador Aljende i uspostavljena diktatura Augusta Pinočea.

Smatra se da je tokom 17 godina diktature ubijeno oko 3.000 ljudi.

Bonus video: