Francuzi vode tajni rat protiv Islamske države u Libiji

Ministar odbrane Žan Iv Le Drian odbio je da komentariše pisanje „Monda“, ali je izvor blizak Ministarstvu odbrane izjavio da je Le Drian naredio istragu „kršenja nacionalne vojne tajne“ kako bi identifikovao izvor izvještaja
0 komentar(a)
Bengazi, Foto: Beta/AP
Bengazi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2016. 09:35h

Francuske specijalne snage i komandosi obavještajne službe učestvuju u tajnim operacijama protiv Islamske države u Libiji, u saradnji sa SAD i Velikom Britanijom, objavio je juče francuski „Mond“.

Taj list piše da je predsjednik Fransoa Oland odobrio „nezvaničnu vojnu akciju“ elitne jedinice oružanih snaga i obavještajne agencije DGSE u sukobom zahvaćenoj sjevernoafričkoj državi, koja ima dvije suparničke vlade i pustinjske površine kojima uglavnom vlada anarhija.

Ono što je „Mond“ nazvao „francuskim tajnim ratom u Libiji" obuhvata povremene ciljane vazdušne udare protiv lidera ID, a koji su pripremljeni diskretnom akcijom na terenu kako bi usporili širenje te grupe u Libiji.

Ministar odbrane Žan Iv Le Drian odbio je da komentariše pisanje „Monda“, ali je izvor blizak Ministarstvu odbrane izjavio da je Le Drian naredio istragu „kršenja nacionalne vojne tajne“ kako bi identifikovao izvor izvještaja, prenio je Rojters.

Ministarstvo je prethodno potvrdilo da je francuska avijacija nedavno izvela izviđačke letove iznad Libije.

Potvrdilo je i da je Francuska postavila isturenu vojnu bazu na sjeveru Nigera na granici sa Libijom.

Bonus video: