SAD i Kina se dogovorile o novim sankcijama Pjongjangu

Sjeverna Koreja je poslije probe hidrogenske bombe 6. januara, lansirala raketu dugog dometa 7. februara, s ciljem, kako se tvrdilo, da podigne satelit u orbitu
0 komentar(a)
Pjongjang, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Pjongjang, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2016. 07:04h

Diplomate Ujedinjenih nacija izjavile su da su SAD i Kina postigle sporazum o uvođenju oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji zbog najnovije nuklearne i raketne probe.

Diplomata Savjeta bezbjednosti UN, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da je dogovoren nacrt rezolucije za koju se nada da će biti usvojena narednih dana.

Drugi neimenovani zvaničnik rekao je da je rezolucija u srijedu predstavljena ostalim stalnim članicama Savjeta UN, Rusiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Dogovor je postignut poslije višenedjeljnih pregovaranja. Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je prethodnih dana u Vašingtonu razgovarao s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i savjetnicom za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs.

Sjeverna Koreja je poslije probe hidrogenske bombe 6. januara, lansirala raketu dugog dometa 7. februara, s ciljem, kako se tvrdilo, da podigne satelit u orbitu.

Iako se Kina pridružila kritikama Savjeta bezbjednosti UN i međunarodne zajednice, nije podržala uvođenje oštrijih sankcija prema svom tradicionalnom savezniku, što su zahtijevale SAD.

Keri i Vang su se krajem januara sastali u Pekingu i tom prilikom iznijeli suprotne stavove o pitanju Sjeverne Koreje i uvođenju novih sankcija.

Bonus video: