Tramp dobio prve podrške iz Kongresa: Hanters i Kolins uz milijardera

I pored solidnog vođstva u anketama i tri pobjede na četiri dosadašnja glasanja, republikansko vođstvo i zvaničnici ne hrle pretjerano da daju podršku Trampu
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2016. 19:52h

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca milijarder Donald Tramp, poslije ubjedljive pobjede na stranačkim izborima u Nevadi, danas je dobio prvu podršku od aktuelnih članova Kongresa.

I pored solidnog vođstva u anketama i tri pobjede na četiri dosadašnja glasanja, republikansko vođstvo i zvaničnici ne hrle pretjerano da daju podršku Trampu.

Za razliku od Trampa, ostali kandidati, posebno Džeb Buš, koji se povukao zbog loših rezultata, dobili su značajnu podršku takozvanog establišmenta Republikanske partije.

Članovi Predstavničkog doma Dankan Hanter iz Kalifornije i Kris Kolins iz Njujorka prvi su danas rekli da podržavaju Trampa u trci za republikansku nominaciju.

Hanter je rekao da je Tramp snažan lider, dok je Kolins rekao da je Tramp pokazao da može pomoći američkim kompanijama u nadmetanju s kineskim, kao i da može da se suoči sa spoljnim prijetnjama SAD, kao što su Islamska država i Sjeverna Koreja.

Tramp je sinoć ostvario ubjedljivu pobjedu na izborima u Nevadi osvojivši 46 odsto glasova, dok je drugoplasirani senator sa Floride Marko Rubio dobio 24, a teksaški senator Ted Kruz nešto preko 21 odsto glasova.

Tramp poslije četiri glasanja ima solidnu prednost u broju delegata koji će glasati na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji na ljeto, kada će biti potvrđena nominacija Republikanaca.

Tramp je do sada osvojio 79, Kruz 16, Rubio 15, guverner Ohaja Džon Kejsik pet, a Afroamerikanac, penzionisani neurohirurg Ben Karson tri delegata.

Od postojećih kandidata najveću podršku republikanskih zvaničnika dobio je Rubio - 44 člana Predstavničkog doma, 13 senatora i tri guvernera. Kruza su podržala 24 člana Predstavničkog doma i jedan guverner, a Džona Kejsika pet članova Predstavničkog doma i po jedan senator i guverner, navodi portal Fajvtrtiejt.

Mada Tramp ima veliku prednost u delegatima, on je daleko od pobjede pošto je za nominaciju potrebna podrška 1.237 od ukupno 2.370 delegata.

Sljedeće nedjelje dolazi na red "Super utorak", kada se u jednom danu glasa u najviše država. U 13 saveznih država na raspolaganju je ukupno 689 republikanskih delegata.

Bonus video: