OBAMA OBAZRIV

Rusija i SAD razmatraju novu rezoluciju o primirju u Siriji

Barak Obama je dao obazrivu izjavu oko koraka koje SAD i Rusija preduzimaju da se uspostavi privremeni prekid vatre koji bi doprinio okončanju građanskog rata u Siriji
1 komentar(a)
Saudijska Arabija, Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Saudijska Arabija, Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.02.2019. 11:27h

Zamjenik ruskog ministra spojnih poslova Genadij Gatilov rekao je danas da SAD i Rusija razmatraju novu rezoluciju UN koja bi snažno podržala prekid neprijateljstava u Siriji. 

Primirje o kome su se dogovorili Rusija i SAD treba da stupi na snagu u petak u ponoć po lokalnom vremenu.  

Gatilov je rekao novinarima da bi bilo dobro kad bi se Moskva i Vašington do četvrtka dogovorili o rezoluciji koju je predložila Moskva. Time bi se omogućilo da Savjet bezbjednosti UN glasa o rezoluciji u petak. 

Američki zvaničnici ukazuju da je prekid neprijateljstava već sadržan u rezoluciji UN usvojenoj jednoglasno u decembru koja podržava mirovni proces u Siriji. Oni su rekli ipak da nisu protiv usvajanja još jedne rezolucije. 

Nova rezolucija bi takođe zatražila od 18 ključnih zemalja sa obje strane petogodišnjeg sirijskog sukoba koje su se složile o mirovnom procesu da podrže sprovođenje novog dogovora o prekidu neprijateljstava.   

Odvojeno je danas predsjednik SAD Barak Obama dao obazrivu izjavu oko koraka koje SAD i Rusija preduzimaju da se uspostavi privremeni prekid vatre koji bi doprinio okončanju građanskog rata u Siriji. 

Obama je rekao da će prekid neprijateljstava dozvoliti SAD i njenim partnerima da usmjere napore na suzbijanju teroristčke grupe Islamska država koja nije obuhvaćena sporazumom o primirju.

On je ocijenio da ima napretka u potiskivanju Islamske države ali da ostaje još puno posla.