DAMASK KRITIKOVAO KERIJA

Lavrov: Oni koji sumnjaju u sporazum o Siriji pozivaju na rat

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Kerijeve izjave "suprotne realnosti" i da predstavljaju pokušaj da "sakrije odgovornost svoje zemlje za terorističke zločine kojima je Sirija bila izložena"
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2019. 11:30h

Sirijska vlada kritikovala je američkog državnog sekretara Džona Kerija zbog izjava pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, prenijela je danas saopštenje sirijskog Ministarstva spoljnih poslova, zvanična novinska agencija Sana. 

Keri je juče rekao pred odborom Senata da rat u Siriji ne može da prestane dok je na vlasti predsjednik Bašar al Asad. 

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Kerijeve izjave "suprotne  realnosti" i da predstavljaju pokušaj da "sakrije odgovornost svoje zemlje za terorističke zločine kojima je Sirija bila izložena".

Keri je takođe rekao da ne može da garantuje uspjeh sporazuma o privremenom prekidu vatre u Siriji ali da je to najbolji put da se okonča pet godina nasilja u toj zemlji. 

Prekid vatre o kome su se dogovorili SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti i opozicione grupe kao i Turska treba da stupi na snagu u subotu. 

Sporazum ne obuhvata grupu Islamska država, kao i sirijski Nusra front, ogranak Al Kaide u Siriji, ili bilo koju oružanu formaciju koju Savjet bezbjednosti UN smatra terorističkom organizacijom. 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Turska podržava prekid vatre u Siriji "u načelu" ali da je ozbiljno zabrinuta da bi taj sporazum mogao da ojača predsjednika Asada i dovede do novih tragedija. 

Erdogan takođe smatra da kurdska sirijska oružana grupa koju Turska smatra terorističkom organizacijom treba da bude isključena iz sporazuma o prekidu vatre.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da oni koji sumnjaju u Sporazum o prekidu vatre, ustvari pozivaju na rat.

"Danas ima mnogo ljudi koji žele da spriječe normalan razvoj saradnje Rusije i SAD. Ima čak onih koji pokušavaju da ugroze mogućnosti unaprjeđenja dogovora Rusije i SAD i podsticanja naše saradnje u rješavanju najhitnijih problema našeg vremena", izjavio je Lavrov na sastanku s kopredsjedavajućim Inicijative za smanjenje nuklearne prijetnje Semom Nunom, bivšim američkim senatorom.

Lavrov je rekao da su se istog dana kada su Rusija i SAD odobrile zajedničku inicijativu o primirju u Siriji, u Vašingtonu i prijestonicama američkih saveznika "mogli su se čuti glasovi koji su dovodili u pitanje održivost tog dogovora".

"Želimo iskreno da kažemo da su ti glasovi prije poziv na rat nego na mir", kazao je šef ruske diplomatije.

"Nadam se da će političari vašeg nivoa s odgovornim pristupom događanjima suprostaviti tim negativnim tokovima i zalagati se za pravednu i uzajamno korisnu saradnju naše dvije zemlje", rekao je Lavrov.

Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri, razgovarali su telefonom o pitanjima povezanim s predloženim primirjem u Siriji.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da su Keri i Lavrov "nastavili razgovor o modalitetima tog procesa, tražeći bolju koordinaciju napora" Rusije i SAD, uključujući i vojnu sferu.

U razgovoru je razmotrena i obnova međusirijskih pregovora o političkom rješenju, kao i zajednički rad u Međunarodnoj grupi za podršku Siriji i Savjetu bezbjednosti UN.