Italija: Ambasador SAD pozvan da objasni prisluškivanje Berluskonija

Dnevnici Republika i Espreso prenijeli su danas da se navodno špijuniranje dogodilo krajem 2011. i da je bilo povezano sa zabrinutošću međunarodne zajednice kako će se Italija izboriti sa dužničkom krizom
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2016. 18:27h

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas američkog ambasadora u Rimu kako bi razjasnio tvrdnje medija da su američke tajne službe 2011. godine prisluškivale telefonske razgovore bivšeg premijera Silvija Berluskonija i nekih njegovih saradnika.

Dnevnici Republika i Espreso prenijeli su danas da se navodno špijuniranje dogodilo krajem 2011. i da je bilo povezano sa zabrinutošću međunarodne zajednice kako će se Italija izboriti sa dužničkom krizom.

Berluskoni je uskoro nakon toga podnio ostavku. Tokom premijerskog mandata, medijski mogul Berluskoni se hvalio snažnim savezničkim vezama sa SAD.

Dnevnici su se pozvali na dokumente objavljene na Vikiliksu o presrijetnutim telefonskim razgovorima, što je italijansko ministarstvo opisalo kao "indiskreciju".

Američka ambasada u Rimu nije komentarisala to što je ambasador Džon Filips pozvan u ministarstvo, niti kako je protekao razgovor.

Njemački list Siddojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) danas je objavio da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prisluškivala i razgovore njemačke kancelarke Angele Merkel sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, kao i njene razgovore sa Berluskonijem i bivšim francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem.

Prema Vikiliksu, Merkel i Sarkozi su tada "vršili pritisak" na Berluskonija da smanji zaduženost Italije i ojača bankarski sektor.

Bonus video: