SAD: U planu o zatvaranju Gvantanama predstavljeni troškovi

Gvantanamu se trenutno nalazi 91 zatvorenik, a očekuje se da 35 njih bude prebačeno tokom ovog ljeta
0 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.02.2016. 17:05h

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame objavila je danas dugoočekivani plan o strategiji za zatvaranje zatvora Gvantanamo na Kubi i za prebacivanje preostalih zatvorenika u SAD.

AP navodi da predlog nameće pitanje da li će Obama moći da završi neizvjesno zatvaranje Gvantanama prije nego što napusti Bijelu kuću.

U planu, koji je dostavljen Kongresu, naveden je finansijski argument za zatvaranja kontroverznog zatvora. Američki zvaničnici saopštili su da plan zahtjeva i do 475 miliona dolara za troškove izgradnje, što bi bilo nadoknađeno s 180 miliona dolara uštede godišnjih operativnih troškova.

Zvaničnici SAD su naveli da se plan odnosi na 13 različitih lokacija u SAD, uključujući sedam postojećih kaznenih ustanova u Koloradu, Južnoj Karolini i Kanzasu.

Prema njihovim riječima, američki objekti koštaće između 265 miliona i 305 miliona dolara godišnje, dok je godišnji trošak za Gvantanamo 445 miliona dolara, ali da je za zatvor na Kubi neophodno izdvojiti 225 miliona dolara za popravke i troškove izgradnje ukoliko i dalje ostane u upotrebi.

Pristalice zatvaranja Gvantanama smatraju da je taj zatvor dugo bio alat za regrutovanje ekstremisičkih grupa, kao i da zadržava ekstremiste osumnjičene za nasilje bez podizanja optužnice ili suđenja, dok protivnici, međutim, kažu da mijenjanje poštanskog broja neće riješiti problem.

U Gvantanamu se trenutno nalazi 91 zatvorenik, a očekuje se da 35 njih bude prebačeno tokom ovog ljeta. U tom zatvoru je 2003. godine bilo 680 zatvorenika.

Bonus video: