NOVI DETALJI

Vikiliks: Amerika prisluškivala Merkel, Ban Ki Muna i Berluskonija

"Špijuniranje između prijatelja uopšte ne ide", tada je rekla Angela Merkel
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2016. 15:23h

Američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prisluškivala je sastanke njemačke kancelarke Angele Merkel sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i drugim evropskim zvaničnicima, prema informacijama Vikiliksa koje je danas objavio njemački list Siddojče cajtung (Suddeutsche Zeitung).

"Prema zapisu NSA o tom razgovoru, Ban je rekao Angeli Merkel da bi svjetska javnost željela da Evropa nastavi da igra pokretačku ulogu u borbi protiv klimatskog zagrijavanja", piše danas minhenski dnevnik, pozivajući se na Vikiliks.

"Ban je hvalio lične napore Merkel o klimatskom pitanju kao i njeno ubjeđivanje evropskih kolega" u toj oblasti", nastavlja list.

Prema Vikiliksu, NSA je takođe prisluškivala druge kancelarkine razgovore, na primjer sa bivšim francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem ili bivšim italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem.

Jedan sastanak troje zvaničnika iz 2011. je u prenijet u detalju. Prema Vikiliksu, Merkel i Sarkozi su tada "vršili pritisak" na Berluskonija da smanji zaduženost Italije i ojača bankarski sektor.

Sastanak je bio "napet" i "neprijateljski" prema savjetniku za spoljne poslove Valentinu Valentiniju, koga je očigledno prisluškivala NSA, navodi list.

Vikiliks takođe navodi razgovor između Berluskonija i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua iz 2010.

Italijanski premijer je obećao Netanjahuu da će upotrijebiti svoj uticaj da pokuša da povrati dobre odnose između Izraela i SAD, dok je Netanjahu govorio da je izgradnja 1.600 kuća za izraelske koloniste u istočnom Jerusalimu planirana prije više decenija.

Izrael je u 2010. objavio izgradnju tih naselja u sred posjete američkog potpredsjednika Džoa Bajdena zbog čega su više mjeseci zahladnjeli odnosi između Izraela i njegovog američkog saveznika. Planovi su kasnije zamrznuti da se umire SAD, ali je Izrael u maju 2015. dozvolio izgradnju 900 stanova.

Njemačka je u jesen 2013. otkrila u kom obimu NSA špijunira kada je otkriveno da je prisluškivan mobilni telefon Angele Merkel.

"Špijuniranje između prijatelja uopšte ne ide", tada je rekla Angela Merkel.

Istraga koju je o tom pitanju pokrenulo njemačko pravosuđe prekinuta je u junu prošle godine.