SAD i Rusija objavile dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji "istinskim korakom ka obustavljanju krvoprolića"
18 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2016. 21:06h

Sjedinjene Države i Rusija objavile su dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će biti na snazi od subote i koji ne uključuje ekstremističke grupe Islamsku državu i Nusra front. Sporazum stupa na snagu u petak, 27. februara, u ponoć po sirijskom vremenu, navele su SAD i Rusija u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt department.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je sporazum "istinskim korakom ka obustavljanju krvoprolića".

"Ubijeđen sam da će zajedničke aktivnosti sa američkom stranom radikalno transformisati kriznu situaciju u Siriji", kazao je Putin.

Putin je istakao da zajednički rad Rusije i SAD može da posluži kao primjer u borbi protiv terorizma. On je naveo da sve strane u Siriji treba da potvrde prekid neprijateljstava, napominjući da će napadi na terorističke grupe u Siriji biti nastavljene, prenio je Tass.

Istovremeno u Vašingtonu je objavljeno da su američki predsednik Barak Obama i Putin razgovarali telefonom o sporazumu. Bijela kuća je saopštila da je prekid vatre sljedeći korak u pokušaju da se nastave razgovori o političkoj promjeni u Siriji.

Bijela kuća je navela da je tokom razgovora, koji je inicirao Putin, Obama naglasio da je neophodno da sve uključene strane u sirijski sukob poštuju dogovor, kako bi se umanjile patnje sirijskog naroda i kako bi fokus bio stavljen na borbu protiv Islamske države.

"Od sada je prioritet da se garantuje ono što su obećeli sirijski režim i opozicija, i da sve strane primene dogovor", naglasio je Obama.

Kako bi dogovor o obustavi neprijateljstava bio uspješan potrebno je da SAD i Rusija ubijede svoje saveznike na terenu da poštuju uslove. Međutim, činjenica da će napadi na ID, Nusru i druge ekstremne grupe biti nastavljeni, ostavlja veliki prostor za kršenje.

Bašar al Zoubi, lider političkog ogranka Armije Jarmuk, dijela pobunjeničke Slobodne sirijske armije, kazao je da će sporazum samo omogućiti predsjedniku Bašaru al Asadu i njegovim ruskim saveznicima da nastave da napadaju teritoriju koju kontroliše opozicija gdje se pobunjenici i militantne frakcije nalaze blizu jedni drugih.

"Rusija i režim će nastaviti da napadaju oblasti revolucionara pod izgovorom da se tamo nalazi Nusra, a ukoliko se to dogodi primirje će propasti", kazao je on.

I drugi opozicioni zvaničnici su ukazali na to da će Asadov režim uz pomoć Rusa nastaviti da napada pozicije pobunjenika pod izgovorom da su im meta ekstremisti.

"Za nas je problematičan dio gdje se navodi da će nastaviti napade na Nusru, jer oni nijesu prisutni samo u Idlibu, već takođe i u Alepu, Damasku i na jugu. Pod izgovorom napada na ekstremiste meta mogu biti civili ili Slobodna sirijska vojska", kazao je visoki opozicioni zvaničnik Kalid Koja.

On je kazao da će prekid vatre trajati dvije nedjelje i „da može biti produžen na neodređeno ukoliko se sve strane slože“.

Na drugoj strani Asad je sazvao parlamentarne izbore za 13 april. Datum nije iznenađujući budući da se izbori održavaju svake četiri godine, a posljednji su bili 2012.

Turska je pozdravila sporazum o prekidu vatre i izrazila nadu da će Moskva sada prestati sa vazdušnim napadima u kojima su stradali civili, kazao je zamjenik premijera Numan Kurtulmus.

"Smatramo da je moguće da će biti postignut prekid vatre. Nadamo se da neće biti kao ranija primirja i da će moći da bude implementirano”, kazao je on novinarima nakon sastanka kabineta.

"Nadamo se da će Rusija u svojoj borbi protiv Islamske države, neće letjeti svojim bombarderima i ubijati nevine ljude", kazao je Kurtulmus.

Ban pozdravio sporazum Rusije i SAD o primirju u Siriji

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozdravio je dogovor o obustavljanju neprijateljskih aktivnosti u Siriji, koji će stupiti na snagu 27. februara u ponoć, i pozvao sve zaraćene strane da ga primijene, saopštio je Banov portparol Stefan Dižarik.

"Obustava neprijateljskih dejstava je "prvi korak ka trajnijem primirju," rekao je Dižarik novinarima u Njujorku.

"Generalni sekretar snažno poziva sve strane da se pridržavaju sporazuma", naveo je on, dodajući da ostaje još dosta toga da se uradi kako bi se obezbijedila primjena sporazuma.

Bonus video: