Kiril: Latinska Amerika je kao Rusija, samo sa tropskom klimom

"Postoje dva regiona u svijetu kojima može da se pripiše nada u renesansu hrišćanstva, a to su Rusija i Latinska Amerika. Zato sam, čim sam postao patrijarh, veoma želio da posjetim Latinsku Ameriku", kazao je Kiril
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2016. 09:57h

Latinska Amerika je gotovo kao Rusija, samo sa vrućom tropskom klimom, izjavio je danas patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, osvrćući se na svoju gotovo dvonedjeljnu turneju Latinskom Amerikom i Antarktikom, koja završava sjutra.

"Latinska Amerika je kao Rusija, samo sa tropskom klimom. U španskom postoji riječ "manjana", koja znači "sjutra". Ali ako vam kažu da je neki sastanak sjutra, ne možete da budete sigurni da li će on biti sjutra, sljedeći dan ili čak i kasnije", rekao je patrijarh, a prenijela agencija Tas s.

"Osim toga, emocionalni i vjerski aspekt kod ljudi je veoma sličan našem narodu", naveo je Kiril.

On je dodao: "Postoje dva regiona u svijetu kojima može da se pripiše nada u renesansu hrišćanstva, a to su Rusija i Latinska Amerika. Zato sam, čim sam postao patrijarh, veoma želio da posjetim Latinsku Ameriku".

Patrijarh Kiril je, međutim, upozorio da su počeli da se pojavljuju prvi znakovi slabljenja hrišćanstva.

"To su uglavnom posljedice aktivnosti misionara iz razvijenih zemalja, koji na taj način slabe poziciju Katoličke crkve. Ali, što je još važnije, izvjesne političke snage kopiraju političke modele sa Sjevera, gdje se ignorišu vjerski stavovi naroda", rekao je on.

Prva turneja patrijarha moskovskog Latinskom Amerikom, u sklopu koje je posjetio Kubu, Paragvaj i Brazil, počela je 11. februara, a završava se sjutra.

Najvažniji događaj tokom te turneje bio je sastanak sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Galerija

Bonus video: