NAKON TEŠKOG PORAZA U JUŽNOJ KAROLINI

Džeb Buš na ivici suza: Povukao se iz kampanje za predsjednika SAD

Bivši guverner Floride i sin jednog, a brat drugog američkog predsjednika, započeo je kampanju za predsjedničke izbore kao favorit da postane kandidat Republikanaca, zahvaljujući tome što je imao podršku političke dinastije Buš i donacije mjerene milionima dolara
0 komentar(a)
Džeb Buš, Foto: Reuters
Džeb Buš, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2016. 08:17h

Jedan od pretendenata za kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD Džeb Buš je saopštio da se povlači iz kampanje, nakon što je doživio još jedan poraz na unutarstranačkim izborima, ovaj put u Južnoj Karolini.

Bušu za spas blijede predsjedničke kampanje nije bilo dovoljno ni poznato prezime, niti politički pedigre, ali ni donatori dubokog džepa, ocjenjuje AFP.

"Večeras suspendujem svoju kampanju", izjavio je Buš, koji je bio na ivici suza nakon razočaranja u Južnoj Karolini, i dodao: "Ponosan sam na kampanju koju smo vodili da bismo ujedinili našu zemlju."

Bivši guverner Floride i sin jednog, a brat drugog američkog predsjednika, započeo je kampanju za predsjedničke izbore kao favorit da postane kandidat Republikanaca, zahvaljujući tome što je imao podršku političke dinastije Buš i donacije mjerene milionima dolara.

Iako je po nekim anketama na samom početku kampanje Džeb (62) bio favorit za kandidaturu, do jučerašnjih unutarstranačkih izbora u Južnoj Karolini njegova podrška je pala na jednocifreni postotak.

Poraz u Južnoj Karolini, gdje je osvojio tek osam odsto glasova Republikanaca, još je bolnija imajući u vidu da je njegova porodica u toj saveznoj državi uvijek imala veliku podršku.

Veliki pobjednik unutarstranačkih izbora u Južnoj Karolini je Donald Tramp, što je za Buša bio veliki udarac, pošto mu se američki milijarder tokom čitave kampanje izrugivao i nipodaštavao ga, ocjenjuje francuska agencija.