Libijska vlada osudila američki napad

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da je taj kamp za obuku i da su SAD identifikovale slične kampove Islamske države u drugim djelovima Libije
6 komentar(a)
libija, Foto: Shutterstock
libija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2016. 17:39h

Međunarodno priznata vlada Libije osudila je danas američki napad u kojem je poginulo i dvoje otetih službenika ambasade Srbije.

Libijska vlada je u saopštenju navela da osuđuje napade koje su juče izvele vazdušne snage SAD na određena mjesta u Sabrati i dodala da takvi napadi bez koordinacije s vlastima predstavlja "flagrantno kršenje suvereniteta libijske države", prenio je Frans pres.

Službenici ambasade Srbije u Libiji Sladjana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u Libiji. Stanković i Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine, iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su Stanković i Stepić stradali u vazdušnom udaru, od eksplozija.

"Očigledno je riječ o američkim bombama, gađali su položaje Islamske države i islamista bliskih njima", kazao je on na konferenciji za novinare.

Libija je podijeljena između međunarodno priznate vlade sa sjedištem u Tobruku, na istoku, i druge vlade u Tripoliju koju podržavaju islamski pobunjenici. U Libiji vlada haos poslije ubistva dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera el Gadafija u oktobru 2011. godine.

U napadima američkih aviona "F-15E" na kamp za obuku Islamske države blizu granice s Tunisom, ubijeno je blizu 40 ljudi, među kojima i pripadnik islamske države za kojeg se vjeruje da je odgovoran za napade u Tunisu prošle godine, rekli su američki i lokalni zvaničnici, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da je taj kamp za obuku i da su SAD identifikovale slične kampove Islamske države u drugim djelovima Libije.

Bonus video: