SAD: Nastavak stranačkih glasanja u Južnoj Karolini i Nevadi

Ankete pokazuju da bi Tramp danas mogao da osvoji oko 30 odsto glasova, Rubio i Kruz 19 do 20 odsto, Buš 11, a Kejsik devet odsto. U Nevadi, gdje republikanci glasaju u utorak, Tramp ima 35 odsto, Rubio 25, Kruz 20, Kejsik sedam, a Buš manje od četiri odsto
3 komentar(a)
Hilari Klinton, Berni Sanders, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Berni Sanders, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2016. 17:01h

Kandidati za predsjedničku nominaciju republikanaca danas izlaze pred glasače u Južnoj Karolini na izborima koji bi mogli da odrede snagu Donalda Trampa kao favorita, ali i da razjasne ko bi od ostalih kandidata mogao da mu bude ozbiljan rival.

Demokrate s druge strane, glasaju u Nevadi, koja je etnički raznovrsnija savezna država od Ajove i Nju Hempšira gdje se do sada glasalo. Štab Hilari Klinton je ranije na Nevadu gledao kao priliku da se ona odmakne od rivala Bernija Sandersa, ali sada s nervozom očekuje rezultate pošto ljevičar raste u anketama, navodi Asošiejtid pres.

Tramp bi pobjedom u Južnoj Karolini učvrstio svoju poziciju vodećeg kandidata, dok se velika borba vodi oko toga ko bi mogao da mu bude rival. Senator iz Teksasa Ted Kruz je po anketama najbliži Trampu, ali je isto neomiljen među vođstvom Republikanske partije.

Takozvani mejnstrim kandidati Marko Rubio, Džon Kejsik i Džeb Buš zaostaju za njima dvojicom, ali se nadaju da bi dobrim rezultatima u Južnoj Karolini ili sljedeće nedelje u Nevadi mogli izbiti u pravi plan, primorati druge da odustanu od kandidature i time jači ušli u završnicu trke s Trampom.

Ankete pokazuju da bi Tramp danas mogao da osvoji oko 30 odsto glasova, Rubio i Kruz 19 do 20 odsto, Buš 11, a Kejsik devet odsto. U Nevadi, gdje republikanci glasaju u utorak, Tramp ima 35 odsto, Rubio 25, Kruz 20, Kejsik sedam, a Buš manje od četiri odsto.

Kod demokrata Klinton vodi s 50 odsto, dok Sanders ima 46 odsto, ali je on nadmašio predviđanaja na prethodna dva glasanja. U Južnoj Karolini gdje ima više crnačkih glasača, Klinton ima oko 57 odsto podrške, a Sanders 32. U Južnoj Karolini demokrate glasaju 27. februara.

Bonus video: