Veliki proizvođači žele da zamrznu proizvodnju nafte

Dok većina članica OPEC-a i Rusija žele dogovor o ograničenju proizvodnje, Iran je poručio da želi da poveća proizvodnju nafte pošto su mu ukinute međunarodne sankcije
0 komentar(a)
nafta, Foto: Reuters
nafta, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2016. 09:42h

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) podržali su predlog velikih proizvođača nafte da se zamrzne nivo proizvodnje kako bi se zaustavio pad cijena tog energenta.

Rusija, Saudijska Arabija, Katar i Venecuela saopštile su da su spremne da ograniče proizvodnju na prošlomjesečenom nivou, ali samo ako im se pridruže i drugi proizvođači.

Kuvajt je podržao predlog, dok je Iran naveo da podržava pokušaj zaustavljanja pada cijena, ali i da on sam neće ograničiti proizvodnju, prenose Nezavisne novine.

Nakon pada prošle sedmice na 13-ogodišnji minimum, cijene nafte su sada u porastu, što je "poguralo" i akcije na svjetskim berzama.

Ministar energetika UAE, Mohammed Al Mazrouei, rekao je da Emirati podržavaju svaki predlog o zamrzavanju proizvodnje konsenzusom Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije koja nije članica tog kartela.

Dok većina članica OPEC-a i Rusija žele dogovor o ograničenju proizvodnje, Iran je poručio da želi da poveća proizvodnju nafte pošto su mu ukinute međunarodne sankcije.

Bonus video: