Merkel: Članice EU svim silama podržale zajednički plan sa Turskom

"U Evropi smo svi uvijek partneri", naglasila je kancelarka
3 komentar(a)
Angela Merkel, Robert Fico, Dejvid Kameron, Bojko Borisov, Foto: Reuters
Angela Merkel, Robert Fico, Dejvid Kameron, Bojko Borisov, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 08:07h

Države članice Evropske unije svim silama su podržale zajednički plan sa Turskom o ograničenju priliva izbjeglica u Evropu, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel rano jutros, nakon višečasovnih razgovora sa liderima 28-članog bloka u Briselu.

"Danas imam da saopštim nešto važno, a to je da ne samo što smo potvrdili akcioni plan EU i Turske, već smo ga proglasili prioritetom", rekla je Merkel novinarima, govoreći o planu za zaštitu spoljnih granica Unije, zaustavljanje priliva migranata i suzbijanje ilegalne migracije, prenosi Rojters.

Kako je istakla, i Austrija je podržala plan EU i Turske, uprkos svojoj jednostranoj odluci da uvede dnevna ograničenja na ulazak izbjeglica i migranata na austrijsku teritoriju.

"U Evropi smo svi uvijek partneri", naglasila je kancelarka.

Osvrnuvši se na drugu važnu temu dvodnevnog samita u Briselu, Merkel je poručila da lideri EU žele da postignu dogovor kako bi Britanija ostala u tom bloku, iako će za mnoge zemlje biti teško da postignu takav sporazum.

"Postoji želja da se Britanija zadrži u sastavu Evropske unije. Postalo je jasno da sporazum u tom cilju za mnoge neće biti lak, ali ta želja postoji", rekla je Merkel novinarima na kraju prvog dana samita.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da je juče u Briselu postignut izvjestan napredak, ali da mnogo toga još treba dogovoriti u razgovorima lidera EU kad je riječ o zahtjevima Britanije za reforme u Uniji kako bi ostala u njenom sastavu.

Italijanski premijer Mateo Renci rekao je jutros da je manje optimističan nego ranije u pogledu mogućnosti da se postigne dogovor unutar EU o novim uslovima za članstvo koje postavlja London, ocjenivši da su juče u Briselu s tim u vezi načinjeni izvjesni koraci unazad.

On je novinarima, poslije rasprave o britanskim zahtjevima i evropskoj migracionoj krizi koja je trajala satima, kazao da su "po pitanju migracije napravljeni neki bojažljivi koraci napred, dok se nazadovalo što se tiče dogovora o Britaniji".

"Uvijek sam pun povjerenja, ali sam sada manje optimističan nego kada sam stigao", rekao je Renci odgovarajući na pitanje da li i dalje vjeruje da je danas moguć dogovor sa Britanijom, navodi britanska agencija.

Bonus video: