Pentagon: Rusija da ne bombarduje američke komandose u Siriji

"Rekli smo im da su to oblasti u kojima imamo koalicione snage - okvirne oblasti gdje imamo koalicione snage. Ne želimo da napadnu tamo zato što će to pogoršati stvari. A ne mislim da Rusi žele eskalaciju u odnosima s koalicijom", rekao je Braun
1 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2016. 19:22h

Američki zvaničnici zatražili su od Rusije da ne bombarduje oblasti na sjeveru Sirije gdje nekoliko desetina pripadnika specijalnih snaga SAD sarađuju sa sirijskim pobunjenicima u borbi protiv Islamske države, saopštio je danas Pentagon.

Taj zahtjev je u skladu sa, kako to Pentagon naziva, "memorandumom o razumijevanju" s Rusijom kako bi se izbjeglo slučajno sudaranje vojnih operacija SAD i Rusije u Siriji.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da Rusiji nije rečeno gdje operišu američki komandosi, ali da je od Moskve zatraženo da izbjegne vijeće oblasti u okviru mjere bezbjednosti.

Kuk je rekao da je Rusija uvažila zahtjeve SAD.

"Rekli smo im da su to oblasti u kojima imamo koalicione snage - okvirne oblasti gdje imamo koalicione snage. Ne želimo da napadnu tamo zato što će to pogoršati stvari. A ne mislim da Rusi žele eskalaciju u odnosima s koalicijom", rekao je komandant vazdušnih operacija SAD na Bliskom istoku Čarls Braun.

Braun je rekao da su i Rusi identifikovali određene vazdušne baze u Siriji blizu kojih ne žele američke avione. To je izvan oblasti u kojima operišu američki avioni, "tako da to nije pitanje", dodao je.

Bonus video: