Izraelski ministar odbrane podržao uzdržanost u talasu nasilja

Ajzenkota su oštro kritikovali desničari pošto je sinoć rekao da ne želi da "vojnik isprazni šaržer na djevojčicu s makazama", aludirajući na najnoviji talas nasilja u kojem Izraelce mahom napadaju mladi Palestinci, uključujući tinejdžere i djevojčice
0 komentar(a)
Moše Jalon, Foto: Twitter
Moše Jalon, Foto: Twitter
Ažurirano: 18.02.2016. 15:36h

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon podržao je danas komandanta vojske Gadija Ajzenkota, koji je apelovao na upotrebu neophodne, a ne prekomjerne sile u suprotstavljanju napadima Palestinaca.

Ajzenkota su oštro kritikovali desničari pošto je sinoć rekao da ne želi da "vojnik isprazni šaržer na djevojčicu s makazama", aludirajući na najnoviji talas nasilja u kojem Izraelce mahom napadaju mladi Palestinci, uključujući tinejdžere i djevojčice.

"Vojnik dobija pušku ili raketu da oduzme ljudski život i pravila službe zavise od misije koju snaga dobija. Mi ne djelujemo na osnovu slogana 'ko god dođe da te ubije, ti ga ubij prvi'", rekao je Ajzenkot.

Ta izjava naišla je na posebno oštre kritike poslanika Becalela Smitriča iz ultradesne partije Jevrejski dom (Bajt Jehudi) koji se žalio ministru odbrane.

Ministar je, međutim, danas na jednom seminaru naglasio da "potpuno podržava ono što je načelnik generalštaba o tome rekao", prenijeli su izraelski mediji.

Jalon smatra da pravila službe imaju edukativni i etički aspekt, osim operativnog. "Ako oni predstavljaju opasnost po naše živote ili živote drugih - očigledno da moramo da ih zaustavimo... S druge strane ne smijemo izgubiti našu humanost u tim trenucima samo zato što krv vri", rekao je Jalon i istakao da ne treba povrjeđivati nevine ljude.

Izraelski ministar odbrane i šef armije diskutovali su o pravilima službe u vrijeme kada je Izrael suočen sa palestinskim i međunarodnim kritikama da koristi prekomjernu silu i da pripadnici bezbjednosnih snaga lako potežu obarač da se zaustavi nasilje, koje traje već pet mjeseci.

U skoro svakodnevnim napadima Palestinaca, uglavnom nožem, od septembra je ubijeno 27 Izraelaca. Za to vrijeme su izraelske snage ubile 162 Palestinca, uključujući 115 onih za koje tvrdi da su bili napadači. Mnogi od njih su bili tinejdžeri. Izrael kaže da su napadi rezultat huškanja na nasilje, dok Palestinci tvrde da je to posljedica nezadovoljstva zbog skoro pet decenija okupacije.

Bonus video: