Bajden: Obama traži kandidata za Vrhovni sud kog su podržavali republikanci

"Kako bi se ovo uradilo, predsjednik neće moći - niti bi to svakako bio njegov instinkt - da izabere najliberalnijeg sudiju u državi i postavi ga u sud", rekao je Bajden
0 komentar(a)
Barak Obama, Džo Bajden, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Džo Bajden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.02.2016. 14:06h

Predsjednik SAD Barak Obama razmatra kandidata za Vrhovni sud kojeg su ranije podržavali republikanci, izjavio je danas američki potpredsjednik Džo Bajden.

Bajden je u radio intervjuu time naznačio ko bio mogao da zamjeni konzervativnog sudiju Antonina Skaliju koji je preminuo prošle nedjelje i odbacio zahtjeve republikanaca da se sačeka s imenovanjem novog sudije.

Republikanci traže da se imenovanje novog sudije ostavi sljedećem predsjedniku koji će biti izabran u novembru. Iako predsjednik SAD imenuje članove Vrhovnog suda, njihovo postavljanje mora da potvrdi Senat u kojem republikanci imaju većinu 54-46.

"Kako bi se ovo uradilo, predsjednik neće moći - niti bi to svakako bio njegov instinkt - da izabere najliberalnijeg sudiju u državi i postavi ga u sud", rekao je Bajden.

Američki potpredsjednik je rekao da postoji dosta sudija u visokim sudovima koji su imali jednoglasnu podršku republikanaca.

Zamjenom preminulog Skalije mogao bi da se promeni ideološki balans suda koji ima devet članova, a sada je podjeljen na četiri liberalne i četiri konzervativne sudije. U slučaju podjeljenih mišljenja Vrhovni sud SAD ne može da donese odluku.

I bivše sudije Vrhovnog suda smatraju da bi Obama trebalo da imenuju kandidata za taj sud.

"Mislim da nam je potreban neko da uradi taj posao. Hajde da to završimo", rekla je bivša sudija Vrhovnog suda Sandra Dej O'Konor koju je u Vrhovni sud imenovao predsjednik Ronald Regan.

Bonus video: