Pjesnikinje u Avganistanu i dalje se kriju zbog rodne nejednakosti

Jedna mlada pjesnikinja, po imenu Zarmina, javno se spalila 2010. u znak protesta jer su je braća čula da telefonom recituje jednu svoju pjesmu i tada pomislili da njihova neudata sestra razgovara s nekim mladićem
0 komentar(a)
Avganistan žene, Foto: Shutterstock
Avganistan žene, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2016. 12:01h

Pjesnikinje u Avganistanu i dalje se kriju i pored boljeg položaja žena u društvu poslije pada talibanskog režima prije 15 godina, ali rodna nejednakost i jako patrijarhalno društvo im ne dozvoljavaju javne nastupe, piše danas agencija Frans pres.

"Pjesnikinje u Avagnistanu ne smiju javno da čitaju svoje pjesme jer ih društvo onda smatra prostitutkama", izjavio je avganistanski pjesnik Vahid Varasta i dodao da se mnoge umjetnice tajno sastaju u podrumima.

Jedna mlada pjesnikinja, po imenu Zarmina, javno se spalila 2010. godine u znak protesta jer su je braća čula da telefonom recituje jednu svoju pjesmu i tada pomislili da njihova neudata sestra razgovara s nekim mladićem.

Mnogi muškarci i pored boljeg statusa žena poslije pada islamističkog režima talibana i dalje smatraju da žene imaju ograničene intelektualne sposobnosti, posebno u konzervativnim sredinama.

Pjesnikinje u svojim pjesmama opisuju svoju sudbinu i govore o tabu temama u društvu na tajnim sastancima koji se održavaju neredovno, kada se učesnice dogovore krišom telefonom.

Udruženje pjesnikinjia ima sjedište u Kabulu i njihove sastanke privlače profesore i novinare, dok se u manjim sredinama poput provincija Kandahar i Helmand, pjesnikinje drže strogo u tajnosti.

Bonus video: