Obama i lideri jugoistočne Azije traže mirno rješenje teritorijalnih sporova

Obama je rekao da će SAD nastaviti da leti, plovi i operiše gdje god međunarodno pravo to dozvoljava, dodajući da će podržati pravo drugih zemalja da učine isto
0 komentar(a)
Barak Obama i lideri jugoistočne Azije, Foto: Reuters
Barak Obama i lideri jugoistočne Azije, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 11:11h

Američki predsjednik Barak Obama i lideri jugoistočne Azije zatražili su na samitu u Kaliforniji mirno rješenje pomorskih sporova u azijskom regionu.

Obama je izjavio na konferenciji za novinare da sporovi moraju biti riješeni na legalan način, uključujući slučaj koji su pokrenuli Filipini protiv Kine zbog područja u Južnom kineskom moru.

On je prvi put u SAD primio 10 lidera Asocijacije za saradnju Jugoistočne Azije (ASEAN), čime poručuje Kini da SAD ostaju značajna snaga u tom regionu, ocjenjuje agencija AP.

Direktna poruka Kini nakon dvodnevnog samita ipak je izostala, odražavajući oprezan put kojim idu članice ASEAN-a u svojoj diplomatiji sa svjetskim silama.

Obama je rekao da će SAD nastaviti da leti, plovi i operiše gdje god međunarodno pravo to dozvoljava, dodajući da će podržati pravo drugih zemalja da učine isto.

Premijer Singapura Li Šijen Lun rekao je prethodno na radnoj večeri lidera da očekuje da će uloga Kine u tom regionu biti veća.

Lun je kazao da će povećano prisustvo Kine vjerovatno dovesti do povremenih tenzija, neizvesnosti i prijetnje, uključujući slučaj Južnog kineskog mora, ali da se ta pitanja moraju rješavati na miran način da bi se sačuvala regionalna stabilnost i bezbjednost.

Lideri su takođe razgovarali o ekonomskoj saradnji, a AP navodi da je samit poslednji pokušaj Obame da produbi američke veze sa ekonomijama jugoistočne Azije koje se brzo razvijaju.

Obama će u maju boraviti u Vijetnamu, a zatim planira putovanje u Laos, i time postati prvi predsjedik SAD koji je posjetio tu zemlju.

Bonus video: