Angela Merkel: Iran mora da prizna postojanje Izraela

"Oko šest miliona Jevreja ubijeno je u nacističkoj Njemačkoj, a činjenica da su 70 godina kasnije Izrael i Njemačka bliski saveznici "daje nadu cijelom čovječanstvu", kazao je Netanjahu
32 komentar(a)
Benjamin Netanjahu i Angela Merkel, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu i Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2016. 17:02h

Iako je Iran sa šest svjetskih sila postigao istorijski sporazum o ograničenju svojih nuklearnih aktivnosti, odnosi će se potpuno normalizovati samo kada bude priznao postojanje Izraela, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

Govoreći u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nakon sastanka kabineta dvije zemlje, Merkelova je kazala novinarima da je "veoma jasno" stavila do znanja da ne može "postojati normalan, prijateljski odnos s Iranom sve dok ne bude priznato postojanje Izraela".

Uoči šestog takvog sastanka, koji se uobičajeno održava jednom godišnje, ali je 2015. odložen zbog nasilja u Izraelu, šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocjenio je da situacija na palestinskim teritorijama nije održiva na duži rok.

Štajnmajer je u kolumni za Bild osudio skoro svakodnevne ulične napade Palestinaca u kojima je ubijeno 27 Izraelaca.

On je istakao stav Njemačke da samo ozbiljni pregovori u cilju pravednog, dvodržavnog rješenja mogu pružiti Izraelcima i Palestincima nadu za mir.

Njemačka je ranije kritikovala Netanjahua zbog stalnog traganja za novim dogovorima, ali je Merkelova zaobišla to pitanje, ponavljajući da Berlin traži dvodržavno rješenje.

Netanjahu je pohvalio nemačku kancelarku, zahvaljujući na njenom liderstvu i ističući vrijednosti koje djele Njemačka i Izrael.

"Oko šest miliona Jevreja ubijeno je u nacističkoj Njemačkoj, a činjenica da su 70 godina kasnije Izrael i Njemačka bliski saveznici "daje nadu cijelom čovječanstvu", kazao je Netanjahu.

"To je primjer kako su, uprkos užasima prošlosti bez premca, naša dva naroda stvorila jedinstveno i konstruktivno prijateljstvo. Verujem da to daje nadu cijelom svetu", rekao je premijer Izraela.

Bonus video: