Tramp: Mi smo jedina zemlja gdje neko dođe i rodi bebu i ta beba je građanin SAD

Uskraćivanje prava na američko državljanstvo bebama rođenim u SAD bi moglo da izazove sudsku bitku oko toga da li predsjednik ima jednostranu moć da mijenja amandman Ustava zemlje. Četrnaesti amandman američkog Ustava garantuje to pravo svoj djeci rođenoj u SAD
6 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2018. 00:31h

Predsjednik SAD Donald Tramp hoće da ukine pravo na državljanstvo bebama rođenim u SAD čiji roditelji nisu američki državljani ili su ilegalni imigranti.  

Tramp je ovo izjavio u razgovoru za portal Aksios (Axios) uoči kongresnih izbora koji se održavaju 6. novembra, zaoštravajući dalje njegovu tvrdu imigrantsku politiku.

Uskraćivanje prava na američko državljanstvo bebama rođenim u SAD bi moglo da izazove sudsku bitku oko toga da li predsjednik ima jednostranu moć da mijenja amandman Ustava zemlje. Četrnaesti amandman američkog Ustava garantuje to pravo svoj djeci rođenoj u SAD.

Upitan o legalnosti takvog izvršnog naređenja Tramp je rekao "kažu da mogu to da uradim samo s izvršnim naređenjem".

"Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje neka osoba dođe i rodi bebu i ta beba je građanin SAD", rekao je Tramp. 

Američki predsjednik je rekao da advokati Bijele kuće razmatraju njegov predlog.

Kako se približavaju kongresni izbori 6. novembra Tramp je stavio poseban naglasak na imigraciju u nastojanju da smanji podršku demokratama. Tramp vjeruje da njegova obećanja data u predizbornoj kampanji uključujući toliko pominjano i za sada još neostvareno obećanje o izgradnji zida na američko-meksičkoj grnici i dalje okupljaju njegovu bazu.