Turska optužuje Rusiju za "očigledan ratni zločin"

Ujedinjene nacije su ranije danas saopštile da je u napadima na najmanje pet medicinskih ustanova i dvije škole na sjeveru Sirije ubijeno skoro 50 civila, među kojima ima i djece
18 komentar(a)
granica, Sirija-Turska, vojnik, Foto: Reuters
granica, Sirija-Turska, vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2016. 08:43h

Turska je optužila Rusiju da je u ponedjeljak izvršila "očigledan ratni zločin" nakon što su dvije škole, bolnica i medicinski centar koji su vodili Ljekari bez granica, pogođeni u raketnom napadu u blizini tursko-sirijske granice, usmrtivši na desetine ljudi.

Ankara je upozorila da će veće i ozbiljnije posljedice biti neizbježne ako Rusije momentalno ne obustavi takve napade, navelo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova, prenio je Rojters.

Ujedinjene nacije su ranije danas saopštile da je u napadima na najmanje pet medicinskih ustanova i dvije škole na sjeveru Sirije ubijeno skoro 50 civila, među kojima ima i djece.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog takvih izvještaja i te napade smatra "očiglednim kršenjem međunarodnog prava", izjavio je njegov portparol Farhan Hak, prenio je AFP.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog izvještaja o raketnim napadima na najmanje pet medicinskih ustanova i dvije škole u Alepu i Idlibu, u kojima je ubijeno skoro 50 civila, među kojima i djeca, a mnogi su ranjeni", rekao je portparol Hak.

Takvi napadi predstavljaju kršenje međunarodnog prava, istakao je on, dodajući da oni takođe "bacaju sjenku na obaveze preuzete na sastanku Međunarodne grupe podrške Siriji u Minhenu 11. februara".

Nešto ranije, šef Unicefa Entoni Lejk saopštio je da je užasnut izvještajima o napadima na četiri medicinske ustanove u Siriji, od kojih dvije podržava ta agencija UN.

Lejk je naveo da je jedna od tih ustanova dječija bolnica i porodilište, gdje su navodno poginula i djeca, a na desetine osoba je evakuisano.

Dva napada su se odigrala u Azazu, gradu na sjeveru zemlje, a ostala dva u provinciji Idlib, gdje je navodno jedna bolnica pogođena četiri puta, dodao je Lejk.

On je naveo da postoje izvještaji i da su dvije škole napadnute u Azazu i da je šestoro djece navodno ubijeno.

Bonus video: