Rekordna zaplijena: Krili metamfetamin u grudnjacima

U seriji racija policija je pronašla više od 712 miliona dolara smrtno- zarazne droge, koja je još poznata pod nazivom "led".
63 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2016. 16:05h

Australijska policija otkrila je milionski vrijednu isporuku metamfetamina sakrivenu u isporuci grudnjaka, a prema njihovim riječima to je najveća zaplijena droge ikada.

U seriji racija policija je pronašla više od 712 miliona dolara smrtno- zarazne droge, koja je još poznata pod nazivom "led". Više od četvrtine zaliha bilo je skriveno u gel ulošcima koji se koriste kao punjenje za ženski veš.

Prema riječima komandira Australijske federalne policije Krisa Šiena operacija je počela u decembru 2015. godine, kada je granična policija Australije pregledala isporuku iz Sidnjeja.

"Ta isporuka je sadržala gel uloške za grudnjake, u kojima je bilo sakriveno 190 litara tečnog metamfetamina” dodao je Šien.

Zaplijena je proslijeđena Australijskoj federalnoj policiji, koja je započela istrage tokom kojih je pronašla 530 litara droge u skladištima.

Tri državljanina Hong Kong i jedan državljanin Kine uhapšeni su tokom zajedničkih operacija sa Kinom.

“Ovo je rezultiralo zaplijenom 3.6 miliona isporuka leda sa ulica, u vrijednosti od 1,26 milijardi austrijskih dolara”, dodao je ministar pravde Majkl Kinen.

Svi uhapšeni su optuženi za proizvodnju komercijalne količine zabranjene droge, a iz policije tvrde da su oni bili značajni igrači u toj kriminalnoj mreži.

Ovo je jedna od rijetkih zajedničkih operacija između Austrijske federalne policije i Kineske nacionalne komisije za kontrolu narkotika- usmjerena na cvjetajuće tržište “leda”.

Galerija

Bonus video: