Papa je skoro 40 godina imao intenzivnu vezu sa udatom ženom

Njih dvoje su često išli zajedno na kampovanje i skijanje, kao i u šetnje po prirodi
63 pregleda 36 komentar(a)
Jovan Pavle II, Foto: Beta/AP
Jovan Pavle II, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.02.2016. 14:29h

Papa Jovan Pavle Drugi je imao blisku vezu sa udatom ženom koja je trajala skoro 40 godina, može se zaključiti na osnovu pisama koja su pokazana u dokumentarcu na BBC-u.

U dokumentarcu se ne tvrdi da je papa prekršio zavjet na celibat sa poljskom filosofkinjom i spisateljicom Ana-Terezom Timenijeckom, ton nekih pisama ukazuje na intenzivna međusobna osjećanja.

Njih dvoje su često išli zajedno na kampovanje i skijanje, kao i u šetnje po prirodi.

U jednom pismu iz septembra 1976. papa nju naziva "poklonom od Boga".

"Moja draga Tereza", piše papa. "Ti pišeš o tome kako si iskidana, ali ja ne mogu da nađem odgovor na te riječi".

Istog mjeseca iste godine, on piše: Već prošle godine sam tražio odgovor na te riječi, "pripadam tebi" i konačno, prije nego što sam otišao iz Poljske, našao sam način - škapular".

Škapular je dio gornje kratke odjeće, bez rukava, otvoren s obje strane, koji je osim ramena pokrivao sprijeda prsa, a pozadi leđa sve do slabina. Karol Vojtila, tada kardinal, je Timenijeckom poklonio svoj škapular.

"Dimenzija u kojoj ja prihvatam i osjećam tebe svuda u svakoj situaciji, kada si blizu, i kada si daleko", dodaje on u pismu.

Edvard Sturton, novinar BBC-a koji je autor dokumentarca, kaže da je više od 350 pisama nađeno u Nacionalnoj biblioteci Poljske, a prvo je iz 1973. dok je posljednje iz 2005. dva mjeseca prije smrti Jovana Pavla II.

Sturton ocjenjuje da su bili više od prijatelja, ali manje od ljubavnika.

"Jedna od fascinantnijih priča predstavlja borbu da se vrlo intenzivan odnos održi sa miješanim emocijama i filosofskim idejama u propisanim hrišćanskim granicama", objašnjava Sturton.

Blizak saradnik Jovana Pavla Drugog kaže da je moguće da je udata žena bila zaljubljena u njega prije nego što je postao poglavar rimokatoličke crkve.

"Žene se zaljubljuju u sveštenike stalno, i to je velika glavobolja", kaže otac Adam Bonjecki, urednik progresivnog katoličkog nedjeljnika za AFP.

"Ako je bila zaljubljena u Vojtilu, sigurno nije bila jedina", navodi Bonjecki koji je i sam autor detaljnog prikaza života Jovana Pavla Drugog.

Timenijecka je prevodila knjige Karola Vojtile na engleski i tako njegov rad obznanila američkim akademcija, ali su njeni prevodi stvarali tenzije između njih dvoje".

BBC je imao uvid samo u pisma pape, ali ne i odgovore Timenijecke. Ona je preminula 2014.

Jovan Pavle Drugi je bio papa od 1978. do 2005. i nakon smrti je proglašen svecem.

Bonus video: