Pauza u Senatu, Obama ne žuri: SAD čekaju imenovanje novog vrhovnog sudije

Smrt američkog sudije Vrhovnog suda Skalije podstakla je apele konzervativaca da predsjednik Obama ne nominuje njegovog nasljednika tokom posljednje godine mandata, ali bi tako mjesto u Vrhovnom sudu ostalo otvoreno neuobičajeno dugo, 342 dana, prenio je Glas Amerike
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 10:02h

Američki predsjednik Barak Obama neće ove nedjelje žuriti sa donošenjem odluke o nominovanju sudije Vrhovnog suda, poslije smrti sudije Antonina Skalije, već će sačekati da Senat ponovo bude u zasijedanju, saopštila je Bijela kuća.

"Imajući u vidu da je trenutno pauza u zasijedanju Senata, ne očekujemo da će predsjednik žuriti sa tim ove nedjelje, već će to učiniti u dogledno vrijeme", rekao je portparol Bijele kuće Erik Šulc.

Rojters napominje da je Obama na putu za Kaliforniju i da se u Vašington vraća u utorak.

Smrt američkog sudije Vrhovnog suda Skalije podstakla je apele konzervativaca da predsjednik Obama ne nominuje njegovog nasljednika tokom posljednje godine mandata, ali bi tako mjesto u Vrhovnom sudu ostalo otvoreno neuobičajeno dugo, 342 dana, prenio je Glas Amerike.

Republikanci se nadaju da će njihov kandidat pobijediti na izborima u novembru što bi omogućilo imenovanje konzervativnog sudije, poput Skalije, u cilju održanja tijesne većine konzervativaca koja trenutno vlada na najvišem sudu.

U proteklom vijeku 10 sudija je preminulo i u prosjeku je bilo potrebno 95 dana da budu odobrene kandidature njihovih zamjenika.

Skalija, uticajni konzervativac i najprovokativniji sudija Vrhovnog suda, preminuo je u 80. godini, u privatnoj rezidenciji u južnom Teksasu.

Za sudiju Vrhovnog suda imenovao ga je tadašnji predsjednik Ronald Regan 1986.

Njegove odluke su uticale na formiranje američkog pravosuđa, ali su često dovodile do podijeljenih mišljenja u javnosti.

Bonus video: