Francuska pozvala Tursku da prekine bombardovanje Kurda u Siriji

Diplomate svjetskih sila dogovorili su se na nedavnom sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom "prekidu neprijateljstava" u Siriji
1 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2016. 17:55h

Francuska je danas pozvala Tursku da odmah prekine bombardovanje položaja Kurda u Siriji a sirijske vlasti i njene saveznike da obustave vazdušne napade u cijeloj zemlji, saopštilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova. "Izražavajući zabrinutost zbog pogoršanja situacije u sirijskoj provinciji Alep, Francuska poziva da se odmah prekinu bombardovanja sirijskih snaga u cijeloj zemlji i Turske na položaje Kurda na sjeveru Sirije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da je "apsolutni prioritet primjena dogovora iz Minhena i rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o borbi protiv džihadista iz Islamske države".

Diplomate svjetskih sila dogovorili su se na nedavnom sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom "prekidu neprijateljstava" u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbjedi dugoročni mir u toj zemlji.

Dogovor na marginama bezbjednosne konferencije o Siriji dio je kompromisa SAD, koje su željele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu do 1. marta.

Turska, drugi dan zaredom, granatira položaje Kurda što su osudile i SAD koje su turski saveznici u NATO-u.

Turska strahuje da Kurdi iz Partije demokratskog jedinstva (PYD) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (YPG), koji kontrolišu dio sjevera Sirije, ne prošire kontrolu na cijelu oblast duž njene granice sa Sirijom.

Vlasti u Ankari smatraju PYD i YPG teroristima kao i Radničku partiju Kurdistana (PKK).

Bonus video: