Keri oštro kritikovao Rusiju zbog Ukrajine i Sirije

Keri se osvrnuo i na pitanje daljeg statusa Velike Britanije u EU i poručio da SAD snažno podržavaju njen ostanak u Uniji
4 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2016. 12:44h

Američki državni sekretar Džon Keri oštro je danas u Minhenu kritikovao Rusiju zbog njenih akcija u Ukrajini i Siriji, optuživši je za "ponovljenu agresiju" u objema zemljama.

"Sankcije protiv Rusije ostaće na snazi sve dok ne primijeni sve aspekte mirovnog sporazuma o Ukrajini koji je postignut u Minsku prošle godine", poručio je Keri na Bezbjednosnoj konferenciji u južnom njemačkom gradu, prenio je AFP.

Kako je istakao, Rusija ima jednostavan izbor - ili će u potpunosti primijeniti sporazum iz Minska, ili će se i dalje suočavati sa ekonomski pogubnim sankcijama.

Prema njegovim riječima, Rusija prkosi volji međunarodne zajednice podrškom koju pruža proruskim aktivistima na istoku Ukrajine i svojom vojnom intervencijom u Siriji u korist predsjednika Bašara al-Asada, navodi AP.

Keri je to rekao ubrzo nakon što je ruski premijer Dmitrij Medvedev na istom skupu optužio Zapad da ponovo pokreće hladni rat sankcijama koje nameće Rusiji zbog Ukrajine, kao i novim potezima NATO-a.

Američki državni sekretar je pohvalio evropske države što se čvrsto drže sankcija Rusiji zbog Ukrajine i pozvao Moskvu da istinski radi na sklapanju primirja u Siriji i omogući političku tranziciju.

"Siguran sam da će Evropa i SAD i dalje jedinstveno nastupati - kako u održavanju sankcija sve dok budu neophodne, tako i u pružanju potrebne pomoći Ukrajini", istakao je Keri.

On je govorio i o izbjegličkoj krizi koja potresa evropski kontinent, ocijenivši da ona predstavlja "skoro egzistencijalnu prijetnju po Evropu".

"SAD razumiju gotovo egzistencijalnu prirodu te prijetnje po politiku i tokove života u Evropi. Ne kažemo da je to vaš problem i da nije naš. To jeste naš problem... I zbog toga se sada pridružujemo i sprovodimo misiju NATO-a sa ciljem da blokiramo ključnu prilaznu rutu, a pridružićemo vam se i na druge načine da zaustavimo taj talas", poručio je on.

Keri se osvrnuo i na pitanje daljeg statusa Velike Britanije u EU i poručio da SAD snažno podržavaju njen ostanak u Uniji.

"Očigledno, Sjedinjene Američke Države imaju dubok interes u vašem uspjehu, kao i u snažnoj Britaniji koja ostaje u sastavu snažne EU", poručio je on.

Bonus video: